OROSZVILAG.HU


Politikai tavasz Oroszországban

Címlap » Elemzések, interjúk
  |  2012-03-26 11:24:13  |  
Kecskeméti Gábor

Politikai tavasz Oroszországban

Prohorov, Gorbacsov, Nyemcov és még sokan mások

Politikai tavasz OroszországbanPolitikai tavasz OroszországbanPolitikai tavasz OroszországbanPolitikai tavasz Oroszországban

Az oroszországi politikai élet szereplői közül talán senki nem hitte, hogy a decemberi Duma és a márciusi elnökválasztás egyfajta „politikai tavaszt” hoznak Oroszországban. Jóllehet a Kreml gyorsan reagált az utcai megmozdulásokra, így látványos, jól szervezett (az Egységes Oroszország pártot támogató) ellendemonstrációkkal válaszolt, ám világosan látszik, hogy a rendszerváltozást követően felnőtt egy nagyvárosi, tanult és széles látókörű fiatal réteg, akiket ígéretekkel és hatalmi szóval talán nem is olyan könnyű a politikai élet perifériájára száműzni. Ebben természetesen az internet is óriási segítséget jelent az oroszországi (elsősorban moszkvai és szentpétervári) ellenzék számára.

Mihail Prohorov liberális nézeteket valló orosz oligarcha ugyan a márciusi elnökválasztáson csupán a harmadik helyre futott be, de egyértelmű, hogy szavazóbázisát a jövőben a nagyvárosi értelmiségi csoportok fogják adni, hiszen
Moszkvában a szavazatok 20%-át megszerezve a második helyen végzett. Országosan szerényebb sikeréhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy Prohorov párt nélkül indult a választásokon. Okulva azonban az eredményekből, a választások után komoly pártépítésbe kezdett. S Oroszország egyik leggazdagabb embere lévén ehhez a pénzügyi háttere is megvan. A fiatal milliárdos honlapján nemrég például versenyt hirdetett a párt elnevezésére. Az eddig beérkezett 50.000 ötletből a 100 legjobbat fogják a honlap látogatói kiválasztani, majd a legjobbról a jövendő párt elnöksége fog dönteni. A legnépszerűbbek eddig az „Új Oroszország”, „Prohorov-párt”, vagy „Új Párt” elnevezések. Prohorov honlapja szerint (http://mdp2012.ru/) már 87.232 ember regisztrálta magát névvel, e-mail címmel, telefonszámmal a honlapon, akik a párt megalakulása után azonnal belépnének. Prohorov első körben olyan embereket szeretne pártalapítóként látni, akiket korábbi pártján (Igaz Ügy), a választásokon, a kampányon keresztül ismert meg, illetve olyanok jelentkezését is várja, akik választási bizottság tagjaként vagy választási megfigyelőként a választások tisztaságára ügyeltek. Prohorov szerint „ez körülbelül 20.000 ember”. Oroszországban jelenleg 40.000 párttag szükséges egy új párt megalapításához. Ez az előírás vezetett oda, hogy 2005 óta Oroszországban nem jegyeztek be új pártot, s számos kis párt feloszlatásra került, s csupán 7 pártnak sikerült legális státuszban maradnia. Pénteken azonban a Duma megszavazta Dmitrij Medvegyev törvénymódosítási javaslatát, így ha a Föderációs Tanács és az elnök is aláírják azt, akkor Oroszországban már 500 fővel alapíthatóak és bejegyezhetőek lesznek politikai pártok.

Elemzők pártalapítási „boom”-ra számítanak, hiszen már most 70 ellenzéki párt várja, hogy a törvény életbe lépjen. A Dumában ülő ellenzéki pártok ebben azonban nem a kormányzó párt demokratikus jóindulatát látják, sokkal inkább az „oszd meg és uralkodj” elvet – ha ugyanis mikro és törpepártok tucatjai alakulnak meg, várható, hogy az ellenzék komoly támogatói réteget veszít el. Éppen ezért a kommunisták és a nacionalista Zsirinovszkij a választások során az 500 helyett inkább 5.000 vagy 10.000 párttagot javasolt. Másrészt Putyin így már elnöki mandátuma megkezdése előtt kifoghatja a szelet a tüntetők vitorlájából, hiszen a téli tüntetések egyik követelése éppen a politikai pártok alapításának egyszerűsítése volt. Igaz ugyan, hogy a pártok regisztrálása a jövőben is az Igazságügyi Minisztérium hatáskörében marad, amely továbbra is megakadályozhatja azt. Igaz ugyan, hogy ezentúl a hatóságnak már meg kell indokolnia döntését és a szervezeti vagy jogi hiányosságok pótlására három hónap haladékot adhat.

A várható pártalapítási lavinát az utcai tüntetések kulcsfigurái indíthatják el, nevezetesen Borisz Nyemcov, aki a liberális Parnasz politikai szövetség élére állhat és Szergej Udalcov aktivista aki a Baloldali Front élén áll.

De a politikai tavaszban egy „régi motoros” is felbukkant: a Szovjetunió utolsó elnöke Mihail Gorbacsov is visszatér a politikai ringbe. Új párt alapítása helyett azonban a 2007-ben az alacsony taglétszám miatt feloszlatott Oroszországi Szociáldemokrata Párt újraindítását tervezi Alekszandr Lebegyev egykori KGB tiszttel (jelenleg szintén milliárdos), akivel közösen birtokolják a Novaja Gazeta, Kreml-kritikus orosz lapot. Gorbacsov saját bevallása szerint már látókörébe került 20 ember, akik a párt vezetésében meghatározó szerepet játszhatnának. (Mindannyian a Bolotnaja téren és a Szaharov sugárúton kerültek Gorbacsov látókörében a mostani tüntetések során.) Gorbacsov a pártban liberális és szociáldemokrata érzelmű embereknek kíván „politikai hazát” nyújtani – így azonban várható, hogy konkurálni fognak Prohorov pártjával.

Azonban az európai politikai kultúrában már jól ismert zöld mozgalmak is szárba szökkenhetnek az orosz politikai tavaszban: Oleg Mitvol, aki egykor a környezetvédelmi hatóságok igazgatóhelyettese és Észak-Moszkva prefektusa volt, bejelentette, hogy a már 44 oroszországi régióban létező „Zöld alternatíva” környezetvédelmi mozgalom alapjain létrehozza a „Zöldek Szövetsége – Néppárt” elnevezésű politikai mozgalmat is.

A liberális, szociáldemokrata és zöld pártok mellett természetesen megjelentek a szintén rendszerkritikus orosz szélsőjobboldal pártkezdeményei is.  S várható, hogy a nacionalisták, monarchisták számára sem fog gondot jelenteni az 500 fő verbuválása.

A politikai tavasz tehát megkezdődött Oroszországban. Természetesen kérdéses, hogy a sok kezdeményezésből melyek fognak talpon maradni, s melyek tűnnek el a politikai süllyesztőben. De mindenesetre világosan látszik: az oroszországi nagyvárosi lakosság – politikai értelemben – felébredt, s maga is aktívan részt kíván venni az orosz politika alakításában. S hogy a „tavasz” meddig tart? Ez valószínűleg az új elnök ciklusának elején ki fog derülni.


Cimkék: választás, ellenzék, tüntetés, udalcov, nyemcov, prohorov, gorbacsov, putyin, medvegyev, párt, alapítás, politika, nagyváros,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat