OROSZVILAG.HU


A pravoszlávok többsége nem jár templomba

Címlap » Elemzések, interjúk
  |  2013-06-17 21:30:06  |  
Kecskeméti Gábor

A pravoszlávok többsége nem jár templomba

Meglepő eredmények az orosz hívőkről

A pravoszlávok többsége nem jár templomba

Egy nemrég készült felmérés meglepő – az egyház szempontjából talán inkább megdöbbentő – eredményeket hozott. Jóllehet az orosz lakosság 64 százaléka az Orosz Ortodox Egyházat nevezte meg, amikor arról kérdezték, hogy melyik egyház tagja, ám kiderült: a magukat ortodox kereszténynek tartók 52 százaléka még soha nem olvasta a Szentírást, 24 százalékuk azt válaszolta, hogy ritkán jár templomba.

A Фонд «Общественное мнение» (Közvélemény Alapítvány) által áprilisban készített felmérés adatai 43 oroszországi régióból, összesen 1.500 embertől származnak. A FOM felmérése nagyban hasonlít a Newsweek által 2005-ben az Egyesült Államokban készített közvélemény kutatáshoz.

Ha a két kutatás eredményeit összevetjük, kiderül, hogy jelenleg Oroszországban több nem-hívő van (25 százalék), mint nyolc évvel korábban az Egyesült Államokban, ahol a felmérésben részt vevők csupán 6 százaléka nyilatkozta, hogy nem vallásos.

Az oroszországi közvélemény kutatás alapján a hívők 57 százaléka hisz abban, hogy az univerzumot Isten teremtette, 43 százalékuk gondolja úgy, hogy a mennyország és a pokol valóban létezik. Negyedük pedig a lélekvándorlásban is hisz. A teljes lakosságon belül 46 százalék volt azok aránya, akik hisznek a világ isteni eredetében, ez Amerikában 80 százalékos volt.

Míg a felmérésben résztvevő amerikaiak 67 százaléka gondolta úgy, hogy halála után vagy a mennybe vagy a pokolba kerül, addig az oroszok esetében ez 34 százalék volt.

A statisztikai szakemberek számításai szerint a mostani orosz felmérés hibahatára 3.6 százalék. Az eredmények annak tükrében is meglepőek, hogy az orosz Duma alsóháza éppen a múlt héten fogadta el azt a törvényjavaslatot, mely 3 év börtönbüntetéssel sújtaná azokat, akik vallásos embereket sértenek meg hitükben.

A törvény létrejötte a Pussy Riot tavalyi akciójához köthető. A FOM egyik korábbi felméréséből kiderült, hogy az oroszok egy jelentős része nem támogatja a törvény hatályba lépését (22 százalékuk nem értett vele egyet, 33 százalékuk nem tudott a kérdésre egyértelmű választ adni).

(RIA Novosztyi) 

 

 

 

 

 

Cimkék: ortodox, pravoszláv, egyház, hívő, pussy riot, közvélemény, kutatás, usa, newsweek, amerika, vallás, pokol, menny,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat