OROSZVILAG.HU


A MOMBT jubileumára 

Címlap » Elemzések, interjúk
  |  2016-06-10 11:03:41  |  
Szvák Gyula

A MOMBT jubileumára 

71 éves a társaság

 A MOMBT jubileumára 

Tisztelt tagtársak, kedves barátaim!

 

Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy 2009-től 2015-ig e Társaság háromszor is megválasztott elnöke lehettem, ily módon immár 71 esztendős történetének aktív részese. E bő hetven évre mindnyájan büszkék vagyunk, van mit és miért ünnepelni. Legfőképpen azt, hogy – oly üdítő kivételként a magyar civil társadalomban – még mindig létezünk. Köszönet érte a hű és az ÜGY mellett elkötelezett tagságnak, amelynek az ünnep alkalmából szívből gratulálok, és még legalább 70 sikeres évet kívánok!

Egy ilyen jubileum mindig alkalom a számvetésre, adott esetben akár a saját tevékenységünkkel való szembenézésre. Ennek kapcsán alapvetőnek tartom, hogy 2011/12-ben helyesen döntöttünk arról, hogy nem csak a Társaság elnevezésében, de tevékenységében is a művelődésre helyezzük a hangsúlyt. Úgy vélem, hogy a számos színvonalas és jelentős közönséget vonzó rendezvény azt mutatja, hogy ez az az irány, amelyet a jövőben is érdemes követnünk. És ez az, amely tagjainkon túl külső érdeklődők figyelmét is felkeltette, felkeltheti.

A más szakmai műhelyekkel közösen, illetve önállóan szervezett programok bármely összehasonlításban kiállták a tartalmi kritikát, mindemellett hozzájárultak a tagság dicséretes aktivitásának fenntartásához. Külön örömömre szolgál, hogy a Szent-Györgyi Érem 2012-es első adományozása óta minden évben sikerült olyan kiemelkedő alkotót találnunk, aki nemcsak méltán híres a magyar-orosz kapcsolatokban, de örömmel fogadta el Társaságunk elismerését is. Törőcsik Mari, Jancsó Miklós és Jevgenyij Nyesztyerenko neve önmagáért beszél. Talán nem túlzás azt mondani, hogy ezzel sikerült egy új hagyományt teremteni a Társaság fordulatokban bővelkedő hét évtizedes történetében: sikerült újra pozícionálni magunkat a közvéleményben, növelni ismertségünket és elfogadottságunkat, bővíteni társadalmi kapcsolatainkat. Ebben nagy segítséget nyújtott, hogy sikerült modernizálnunk a Társaság arculatát, vonzó külsejű honlapunkkal és Facebook-oldalunkkal valóban 21. századi módon adtunk hírt létezésükről. És csábítottunk magunkhoz új híveket. Külön örömömre szolgált, hogy elnökségem alatt sikerült az Ifjúsági Tagozat életre hívásával nyitni az új nemzedék felé, s ezzel a Társaság számára új perspektívát felvillantani.

2009 és 2015 között gondos, tervszerű és szisztematikus munkával újradolgoztuk működési szabályzatainkat, alkalmassá tettük azt az új törvényeknek való megfelelésre, a közhasznúság feltételeinek jogi biztosítására. Ma a Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság minden formai követelménynek megfelelő, stabil jogi alapokon álló, példaszerűen működő társadalmi szervezet. Az idáig vezető hosszú, néha gyötrelmesnek megélt út végén külön köszönetet kell mondanunk e munka oroszlánrészét vállaló Gémesi Ferenc főtitkárnak.

A mögöttünk hagyott hetven évet ünnepelve érdemes talán egy kicsit a jövőbe is tekinteni. Amit talán a leglényegesebbnek tartok, az a hagyományok megőrzése és gazdagítása, Társaságunk képessé tétele a megváltozott környezetben az új és még újabb kihívások megválaszolására. Annak mindenkori tisztán látása, hogy a Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság egy saját tagjai hűsége és kitartása által hiteles társadalmi szervezet. Amelynek nem dolga a változó kurzusok változó külpolitikai orientációjának való megfelelés, viszont változatlan dolga a két kultúra közötti közvetítés, a két nép közötti barátság ápolása, erősítése.

Ehhez a néha nem is olyan egyszerű feladatvállaláshoz kívánok sok erőt, kitartást, türelmet!

 

 

Budapest, 2016. június 8.

Cimkék: Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat