OROSZVILAG.HU


Oroszország udmurt hősei

Címlap » Hírek » Finnugor hírek
  |  2012-05-27 07:31:22  |  
Gyóni Gábor

Oroszország udmurt hősei

Második helyezést ért el a Buranovszkije babuski

 Oroszország udmurt hősei

 

A Buranovszkije babuski udmurt népi együttes második helyezést ért el az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében, melyet végül Svédország nyert meg (a magyar Compact Disco 24. lett).

Az udmurt nagyik a legtöbb pontot (12) Belarusztól kapták, de jól szerepeltek Azerbajdzsán, Olaszország, Lettország, San Marino, Ukrajna szavazói körében (10 p.). 8 pontot kaptak Belgiumtól, Észtországtól, Norvégiától, Portugáliától, Dániától, Finnországtól, Szlovákiától, Szerbiától.

A szavazás eredményeiből látható, hogy - szokás szerint - a nemzeti szimpátiák legalább olyan fontos szerepet játszottak a voksoláskor, mint a produkciók értéke. Ezért érdekes ezek eredményeit is áttekinteni.

Azerbajdzsán 12 pontot adott Törökországnak, 10 pontot Oroszországnak. Belaruszban Oroszország győzött, második lett Ukrajna, harmadik Litvánia. Az észtek Svédországot, Németországot és az udmurtokat preferálták. Grúziában legjobbnak a litvánokat és azerbajdzsánokat találták. Lettországban Svédország, Oroszország, Észtország volt a sorrend. Litvániában Azerbajdzsánt, Olaszországot és Ukrajnát találták a legjobbnak. Moldova Romániára, Azerbajdzsánra és Törökországra szavazott. Oroszországban Svédország győzött, de utána Azerbajdzsán, Ukrajna, Moldova, Észtország, Litvánia következett. Ukrajnában Azerbajdzsán győzött, második lett Oroszország, harmadik Moldova.

Azaz – mint az adatokból kitűnik - a posztszovjet szolidaritás jelenleg is működik az egykori köztársaságokban.

A buranovói nagymamák európai sikere pedig nemcsak Oroszország, hanem a finnugor ügy szempontjából is nagy győzelemnek tekinthető. 

 

Cimkék: Buranovszkije babuski
Országok: Észtország Lettország Litvánia Belarusz Ukrajna Moldova Grúzia Azerbajdzsán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat