OROSZVILAG.HU


Interjú egy buranovói nagyival

Címlap » Hírek » Finnugor hírek
  |  2012-07-16 09:35:46  |  
Gyóni Gábor

Interjú egy buranovói nagyival

Vlagyimir Putyin is ellátogat az udmurt faluba

 Interjú egy buranovói nagyival

 

 

Az Eurovíziós Dalfesztivál sikere után valóságos sztárok lettek Oroszországban az udmurtiai Buranovo faluban lakó nagyik. Számos fellépés, interjú várja őket, s az oroszországi média is felfedezte magának Buranovót, olyannyira, hogy a hírek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök is felkeresi a közeljövőben az udmurt falut. Az udmurt népi együttes legidősebb tagjával, a 76 éves Natalja Pugacsovával az Izvesztyija készített interjút, melyet az alábbiakban közlünk. Az interjú szövege rendkívül érdekes, különösen, hogy az oroszországi média fő sodrában nagyon ritkán jelennek meg a falusi élet, mentalitás képviselői.

 

 

Tetszik-e önnek az az aktív életforma, melyet az elmúlt hónapokban folytat?

Egész életemet Buranovóban éltem le, soha nem mozdultam ki Udmurtiából, ezért most bepótlom azt, ami kimaradt. Érdekes új városokat, országokat látni, megismerni, hogyan élnek ott az emberek. Természetesen most kevesebb idő marad a családra, a gazdaságra, de a gyerekek és unokák segítenek, mindenben támogatnak. Számomra most ugyanolyan fontosak a krumplibogarak, mint a fellépések.

A show-businessben a siker csúcsa nem tart soká. Ha az együttest övező figyelem lelankad, csalódott lesz?

Természetesen nem. Ha 20 éves lenne az ember, akkor lehetne ágaskodni, de amikor 76 éves valaki, minek búslakodni?

Bakuban meghallgatták riválisaikat? És ha igen, ki tetszett a legjobban?

A svédországi lány, nagyon jól szerepelt. Helyesen ítélték neki a győzelmet! Nagyon szurkoltunk még az angolért is, nem emlékszem, hogy hívják. Nálam kicsivel fiatalabb. Nagyon jól énekelt, mégis kevés pontot kapott.

Mi a véleménye névrokonáról, Alla Pugacsováról? Mit gondol, az Eurovíziós Dalfesztiválon ő miért csak a 15. helyet tudta megszerezni?

Remek nő, jól énekel. Még ismerősök is vagyunk. Úgy izgultam, amikor mondták, hogy maga Pugacsova is eljön hozzánk. Aztán kiderült, milyen egyszerű nő! Kár, hogy nem tudtunk közös képet készíteni. De a fiatal férjével van egy kép. Pugacsova szerepelt az Eurovízión? Nem is tudtam. Erről a versenyről 2010-ben hallottam először. Akkor a többi nagyival a harmadik helyet értük el a válogatáson.

Együttesük a buranovói templomot állítja helyre. Emlékszik még a régi templomra, melyet a szovjet korszakban semmisítettek meg?

Hogy hogyan nézett ki a régi templom, arra természetesen emlékszem. Még egészen kicsi voltam, amikor bezárták, aztán lerombolták. Anyám mondta, hogy milyen szép volt. A régi képeken ez látható is. Engem és Galina Nyikolajvna Konyevát [az együttes egy másik tagja] még meg tudtak keresztelni ebben a templomban, a többi nagyit azonban már nem. Mindazok, akik 1949-ben részt vettek a templom széthordásában, azok, akik ikonokat, egyházi könyveket égettek – utána nem sokáig éltek.

Amikor a templomot lerombolták, tiltva volt a pravoszláv hit Buranovóban? El kellett rejteniük a szent sarkokban elhelyezett ikonokat?

Titokban imádkoztunk és kereszteltük meg a gyerekeinket. A szovjethatalom idején nem lehetett Istenben hinni. De azért mi hittünk. Anyámmal apámért imádkoztunk. 1943-ban halt meg a fronton. A lerombolt templom ikonjait sok buranovói lakos otthon rejtegette, a padlásokon. Megígérték, hogy majd visszaadják az új templom számára, amit most építünk.

Vlagyimir Putyin vendégségbe készül önökhöz. Miről beszélgetne vele?

Valóban, úgy mondják, maga Oroszország elnöke készül hozzánk vendégségbe. Udmurtia elnöke már eljött hozzánk, és mi is jártunk nála – gratulált nekünk és az Udmurt Köztársaság érdemes művésze címet adományozta nekünk. Miről fogunk Putyinnal beszélni? Majd valamiről. Éneklünk neki, megvendégeljük, aztán megmutatjuk neki a falunkat. Így is szép, de most még szebb lesz. Buranovóban most rendet csinálnak –utakat, vízvezetéket építenek. Most már van víz a házunkban, nem kell a kútra járni. Hirtelen lámpákat építettek az utcákban. Jó lenne, ha egész Oroszországban a falvakban jobbá fordulna az élet, nemcsak nálunk.

Mit szeret jobban énekelni? Tiszta, igazi folklórt, amit a nagymamáik és énekeltek, vagy modern elektronikus feldolgozást?

Ez a hangulattól függ. Valamikor régi udmurt dalokat van kedvem énekelni, máskor a „Party for everybody”-t. Minden zene jó, minden zenének van létjogosultsága. Sokan szidnak minket, hogy meggyalázzuk az udmurt kultúrát. Én viszont úgy gondolom, hogy hála nekünk, az udmurt fiatalság nem felejti el a nyelvet és a zenét.

Klasszikus zenét hallgat?

Nem, nem hallgatok. Nem tanultam meg. Fiatalkoromban nem tudtunk ezzel foglalkozni, munka közben udmurt vagy orosz dalokat énekeltünk.

Mit gondol unokái nemzedékéről, akik most 15-20 évesek?

Buranovóban jók a fiatalok. A klubba járnak, a koncerteken részt vesznek. Öröm rájuk nézni. Kár, hogy nincs munkahely a faluban, és Izsevszkbe mennek. Vannak fiatalok, akik már elmúltak 20 évesek, a bolt előtt állnak, és tőlünk, öregektől kunyerálnak pénzt vodkára. Ilyeneknek néha nem adok – menj dolgozni, mondom az ilyeneknek.

Mit jelent önnek a pénz?

Nem a pénzben van a boldogság, ahogy mondják. Nekem sokkal fontosabb, hogy a gyerekek, unokák, dédunokák egészségesek legyenek, hogy minden rendben legyen az életükkel, hogy minket, szülőket ne feledjenek el. Mi a pénz? Ma van, holnap nem lesz.

Hallott-e a Pussy Riot együttesről, melynek tagjai a Megváltó Krisztus Székesegyházban adtak elő „punk-imát”, és már negyedik hónapja előzetes letartóztatásban ülnek? Mit gondol tettükről?

Igen, hallottam. Sajnálom ezeket a lányokat, valószínűleg maguk sem tudták, mit cselekszenek. Remélem, megtalálják az igaz utat az életükhöz.

 

 (Izvesztyija, 2012. 07. 15.)

 

 

 

 

Cimkék: Buranovszkije Babuski, Buranovo, Putyin, Udmurtia, udmurtok
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat