OROSZVILAG.HU


Kormányzóváltás Hanti-Manszijszkban

Címlap » Hírek » Finnugor hírek
  |  2010-02-12 16:13:26  |  
Troján Anna

Kormányzóváltás Hanti-Manszijszkban

Ütközik az alulról és felülről jövő akarat?

  Dmitrij Medvegyev elnök személyi döntése a Hanti-Manszijszki Autonóm Körzet kormányzójának leváltásáról példa nélküli tiltakozó megmozdulásokat váltott ki Hanti-Manszijszkban. Az elnök döntése nyomán a Hanti-Manszijszki Autonóm Körzet kormányzóját, Alekszandr Filipenkót leváltják és várhatóan Natalja Komarovát, az Állami Duma képviselőjét nevezik ki a kormányzói székbe. Február 8-án indítványozta Dmitrij Medvegyev, hogy a városi duma hagyja jóvá Natalja Komarova kormányzói kinevezését. Alekszandr Filipenko  1991 óta töltötte be a Hanti-Manszijszki  Autonóm Körzet kormányzói tisztségét. Háromszor nevezték ki erre a posztra (Borisz Jelcin, egyszer  Vlagyimir Putyin), és kétszer választották meg kormányzónak.

Február 10-én a Hanti-Manszijszk megyei önkormányzata előtt körülbelül 80 ember tüntetett és aláírást gyűjtött  Alekszandr Filipenko érdekében (noha az Egységes Oroszország párthoz tartozó képviselők már készek elfogadni az elnöki javaslatot). A tüntetés résztvevői  kifejtették a Kommerszant c. lapnak, hogy az ötlet a kommunikációs fórumon, a városi internetes portálon merült fel. A tüntetők között volt a városi duma néhány tagja, a Jugra Egyetem hallgatói és néhány nyugdíjas.

Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy ez az első tiltakozás a kormányzók új kinevezési rendszere ellen a régióban, ami "aggasztó" figyelmeztetés a Kremlnek. Alekszandr Kinyev politológus szerint „eddig mindig csak a népszerűtlen vezetők leváltásának a követelésével találkozhattunk, de azzal a követeléssel, hogy egy hivatalát éppen betöltő kormányzót ne mozdítsanak el tisztségéből, még soha. Nagyon nehéz elképzelni, hogy a bonyolult bürokratikus gépezet kezdeményezte ezt az akciót". "Figyelemre méltó – folytatta a politológus, – hogy egy jól működő városban szerveződött a tüntetés és, hogy annak politikai okai voltak. Bizonyára ez a  jelentős és különös esemény óvatosabbá teszi majd a személyi politikát, de valószínű, hogy nem fog politikai következményekkel járni."

A Hanti-Manszijszki Autonóm Körzet képviselői február 15-én hozzák meg a döntést ebben a kérdésben. Az Egységes Oroszország frakció vezetője, Alekszandr Szidorov  elmondása szerint képviselőcsoportjuk mindent megtesz annak érdekében, hogy a soron kívüli ülésen Natalja Komarovat a Városi Duma megválassza. Az Oroszországi Liberális Demokrata Párt képviselői viszont még nem döntöttek ebben a kérdésben.

 

 (kommersant.ru)

Cimkék: Hanti-Manszijszk
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat