OROSZVILAG.HU


Liszt Ferenc Tartuban 

Címlap » Kultúra, programok
  |  2011-04-13 12:02:23  |  
Gyóni Gábor

Liszt Ferenc Tartuban 

1842-ben Dorpatban és Szentpéterváron adott koncerteket a nagy magyar zeneszerző

 Liszt Ferenc Tartuban 

 

A kétszáz éve Doborjánban született Liszt Ferenc (1811 – 1866) 1842-ben, 31 évesen az akkor az Orosz Birodalomhoz tartozó jeles balti iskolavárosban, Tartuban tett látogatást, Szentpétervárra utazván. Az 1802-ben újranyitott (de még a svéd Gusztáv Adolf király által 1632-ben alapított) Tartui Egyetem koncertterme kitűnő lehetőséget biztosított a zeneszerzőnek a fellépéshez.

1842. április 9-12-én Liszt Ferenc három koncertet is adott Tartuban, ami a város történetében jelentős kulturális eseményként őrződött meg, olyannyira hogy Tartuban ehhez a dátumhoz igazítva ünneplik meg a Zene napját - ebben az évben Liszt Ferencre emlékezve. 

Az 1842-ben még jelentős német lakossággal rendelkező Tartuban (Dorpat) a helyi német nyelvű újság, a Dörptsche Zeitung már előre beharangozta Liszt hírnevét, aki nem okozott csalódást fellépésével a balti város lakóinak sem.

Azt már pontosan nem lehet tudni, mit játszott Liszt Tartuban, de fennmaradt az a zongora, amelyen állítólag Liszt – szintén nagy sikerrel - Szentpéterváron játszott, s amin olvasható is a nagy magyar zeneszerző kézjegye.

 

(postimees.ee)

 

Cimkék: Liszt Ferenc, Tartu, Dorpat,
Országok: Észtország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat