OROSZVILAG.HU


Domingo kipróbálta az új Bolsojt

Címlap » Kultúra, programok
  |  2011-07-25 12:10:41  |  
Kecskeméti Gábor

Domingo kipróbálta az új Bolsojt

Lassan végére ér az elhúzódó renoválás

Domingo kipróbálta az új Bolsojt

 

A moszkvai Nagyszínház felújítása a végéhez közeledik, így Placido Domingo spanyol tenorénekes elsőként léphetett fel a szentként tisztelt deszkákon, hogy kipróbálja a felújított teátrum akusztikáját.

„Ő volt az első külföldi sztár, aki megjelent a helyreállított történelmi színpadon és elénekelte a „Pikk Dáma” (Pjotr Csajkovszkij 1890-ben bemutatott operája) egy részletét.” – nyilatkozta Anatolij Iszkanov, a Bolsoj igazgatója.

Néhány hónap múlva minden zeneszerető embernek lehetősége lesz meghallgatni a színház főszínpadának újjáélesztett akusztikáját, miután a felújítás utolsó szakaszába érkezett. Az átadás napját október 28-ára tűzték ki, ami egy kis csúszást jelent az eredetileg tervezett október 11-i dátumhoz képest. (Az korábbra tervezett megnyitás „lényege” egy kis számmisztika lett volna: 11.11.11.)

A szezon nyitódarabja, Mihail Ivanovics Glinka operája a „Ruszlán és Ludmilla” lesz, melyet hosszú idő után állítanak ismét színpadra. Az átlagos operakedvelőnek azonban nem lesz lehetősége belopakodnia a premierre, ám az előadást a Bolsoj mellett elhelyezett kivetítőkön és a világ 600 mozijában élőben fogják közvetíteni. A szezon további részében a „Diótörő”, a „Borisz Godunov” és a milánói „La Scala” operaház néhány darabja bukkan fel a repertoáron. Ezen kívül a „Novaja Szcena” színház néhány előadása is a Bolsojban kerül megrendezésre ősztől.

A felújítás során a Bolsoj eredeti belsejét állították helyre, így újjáélesztették az operaház egyedi akusztikáját is. Az előtér és a zenekari árok betonpadlóit, melyek a szovjet korszakban az épületet az összeomlástól mentették meg, csúcstechnológiás anyagokra cserélték le, melyek nem tompítják a hangot. Az újonnan kialakításra került földalatti csarnokot szintén modern technológiával láttak el, mely sokoldalú teret biztosít különböző előadásokhoz.

 

(The Moscow News)

 

 

 

Cimkék: Bolsoj Tyeart, Moszkva, Placido Domingo
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat