OROSZVILAG.HU


Film egy "idegen" anyáról 

Címlap » Kultúra, programok
  |  2011-08-26 13:03:17  |  
Oroszvilag.hu

Film egy "idegen" anyáról 

Hogyan lesz valakiből öngyilkos merénylő?

 Film egy "idegen" anyáról 

 

A 19. Viborgi Nemzetközi Filmfesztiválon („Ablak Európára”) mutatták be az ismert orosz forgatókönyvíró, Denisz Rogyimin első saját rendezésű filmjét, az „Idegen anyát” (Csuzsaja maty) amely egy észak-kaukázusi család terrorizmushoz való viszonyát mutatja be. A film a maga művészi eszközeivel azt vizsgálja, hogyan lesznek az észak-kaukázusi fiatal lányokból öngyilkos merénylők, sahidkák, és ez milyen reakciót vált ki a környezetükből.

A film sajnos nagyon is aktuális a modern Oroszországban, ahol minden évben százszámra szedik áldozataikat az öngyilkos merénylők akciói.

Rogyimin alkotásának főszereplője nem maga a merénylő, hanem annak anyja. A feketébe öltözött falusi asszony Moszkvába utazik, hogy megkeresse néhány hete - a férje halála után - eltűnt lányát. A falusi muszlim asszony Moszkvában egy idegen és barátságtalan közegbe kerül. Amikor az utcán megy, elkerülik, mint a pestisest, bár ő maga fehérbőrű és kékszemű. Később kiderül, az asszony valójában orosz származású, eredetileg Marijának hívták, geológus családban született, ám a szülei meghaltak egy kaukázusi expedíció során. Egy közeli muszlim faluban nevelték fel a kislányt, aki a Malika nevet kapta.

Malika tehát a szülőotthonába tér vissza, mégis, minden idegen és taszító a számára. A hatalmas megapoliszban nem tartják be a vendégszeretet ősi, a Kaukázusban alapvetőnek számító törvényét; az emberek elidegenedtek egymástól, még a legközelebbi szomszédok sem ismerik egymást. A filmben jelentős szerepet kapnak az anya monológjai, amikor a hősnő egyenesen a kamerába beszél, közvetítők nélkül szólal meg, mintegy feltárva a lelkét.

A moszkvai jelenetek után a cselekmény egy elhagyott hőerőmű alagsorában zajlik tovább, itt tartják fogva Malika lányát. A csontsovány lányt fogvatartói kábítószerekkel tömik, egy akarattalan bábot csináltak belőle, aki bármikor kész magára ölteni az öngyilkos merénylők övét és meghalni Allahért, hogy minél több moszkvait vigyen magával a halálba. Malika megtalálja a lányát és megpróbálja őt hazavinni, kiragadni a terroristák karmaiból…

A szokatlan, különös képi világú film egyik főszereplője Nyikita Jemsanov, aki néhány napja halt meg autóbalesetben Moszkvában. A női főszereplő Jevgenyija Dobrovolszkaja.

 

 

(ng.ru) 

 

Cimkék: Idegen anya, Denisz Rogyimin, sahidka, terrorizmus, Kaukázus, Jevgenyija Dobrovolszkaja
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat