OROSZVILAG.HU


Lolita

Címlap » Kultúra, programok
  |  2011-09-29 12:09:10  |  
Gyóni Gábor

Lolita

Az egyház mit tud ajánlani a tiltásokon túl? 

 Lolita

 

 

Anton Oreh, az Echo Moszkvi munkatársa a pravoszláv egyház azon felhívására reagált, miszerint meg kellene vizsgálni Vlagyimir Nabokov „Lolita” és Gabriel Garcia Marquez „Száz év magány” c. regényeit, abból a szempontból, hogy azok pedofil propagandának tekinthetők-e?

Az előterjesztő Vszevolod Csaplin szerint számos nyugati országban negatívan viszonyultak ezekhez az írókhoz. Az egyházi személyiség szerint Oroszországban „erkölcsi forradalomra” van szükség, különben száz év múlva nem lesz orosz társadalom sem.

 

„A Vszevolod atya által időről időre előretörő paradigmák azt a benyomást keltik, hogy az egyháznak nincs mivel foglalkoznia” – kezdi írását Oreh.

Miért éppen most hozakodnak elő a Lolita felülvizsgálatával? Olvasta-e Csaplin a könyvet? Ismert-e, hogy valaki ezen – immár a világirodalom klasszikusai sorába emelkedett - regény elolvasása után vált pedofillá? Vajon van-e arra eset, hogy emberek egy regény elolvasása után válik pedofillá, bűnözővé?

Vajon az Anna Karenina minősíthető-e az öngyilkosság propagandájának? Szinte nem telik el nap, hogy valaki a metró kerekei alá vetné magát. Tolsztoj a hibás?

Csaplin szerint erkölcsi forradalom nélkül száz év múlva nem lesz orosz társadalom. Mintha az lenne a legnagyobb baj, hogy az emberek a Lolitát olvassák! – írja Anton Oreh.

„De mi olyan országban élünk, melyet szélhámosok vezetnek.

Ahol becsületesnek lenni azt jelenti, hülyének lenni. Egy olyan országban, ahol nincs igazság. Egy olyan országban, ahol milliók leszakadtak, milliók ülnek munka nélkül. Milliók nem hisznek semmiben, nem látnak perspektívákat, nem akarnak semmit az élettől....Ebben a társadalomban Nabokovot és Marquezt csak kevesen olvassák, a bulvársajtót viszont milliók, és ezeknek a millióknak nincs szükségük semmire, a sörön, a kolbászon és a munka utáni esti szappanoperán kívül.” - panaszkodik Oreh. 

Felvetődik a kérdés, mit tud ajánlani az Egyház ezeknek az embereknek, azon kívül, hogy felkínálja magát a politikának?

 

(Anton Oreh: Csaplin nakonyec procsital Lolitu, echo.msk.ru, 2011. 09. 28.)

 

Cimkék: Vlagyimir Nabokov, Lolita, Anton Oreh
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat