OROSZVILAG.HU


Orosz filmtervek

Címlap » Kultúra, programok
  |  2012-05-21 17:04:29  |  
Tiba Dorottya

Orosz filmtervek

Kitörni a nemzetközi piacra

 Orosz filmtervek

Május 16-27. kerül megrendezésre a 65. Cannes-i Filmfesztivál, a legnagyobb presztízzsel bíró filmfesztiválok egyike. Ennek kapcsán a „gazeta.ru” Jelena Romanovát, a Filművészeti Alapítvány igazgatóját kérdezte az orosz filmek cannes-i jelenlétéről és a filmek nemzetközi értékesítésének lehetséges elősegítéséről.

A fesztivállal egyidejűleg ugyanis megkezdődött a munka a filmpiacon is. A hazai filmkészítők támogatásával az oroszországi alapítvány standot állít „Oroszország Filmművészete” címmel, amelyen javaslatokat tesznek majd az orosz mozifilm külföldi terjesztésére. Az Alapítvány ezen tevékenységi területét idén februárban, Berlinben mutatták be legelőször, ahol sikerült több koprodukciós kapcsolatot létrehozni különböző nyugati stúdiókkal.

Bár a Cannes-i Filmfesztiválon minden évben van orosz sátor, de a gyakorlat azt mutatja, hogy az orosz filmek külföldi terjesztésében nem tudott forradalmi változásokat elérni. Az Alapítvány megpróbál változatni ezen a tendencián. Jelena Romanova elmondta, hogy a Filmművészeti Alapítvány eredeti feladata a hazai közönség visszahódítása volt az oroszországi filmek vetítésére. Jelenleg azonban elsődleges feladatuknak tekintik az oroszországi filmművészet nemzetközi piacon való megjelenésének erősítését. A legkézenfekvőbb módja ezen cél elérésének, a koprodukciós együttműködések fejlesztése. Cannes-ban az Alapítvány égisze alatt egy külön stand dolgozik, ahol az oroszországi forgalmazók megjelenhetnek és lehetőségük nyílik eladni a saját, kész filmjeiket, illetve támogatókat találhatnak a készülőben lévő és még el nem adott produkcióikhoz.

Oroszországban vannak különböző cégek, amelyek próbálkoznak az orosz filmek külföldi eladásával. A „Bazelevsz” aktívan orientálódik a nemzetközi értékesítés felé, ugyanúgy ahogy a „Közép-Partnerség”, az „Art pictures” és egyéb független cégek. Ezzel egy időben az Alapítvány feladata az, hogy segítse a külföldi értékesítést főként a kisebb cégeknek, akiknek nincsenek szakembereik, csak termékeik.

A nemzetközi piacon való érvényesülést nehezíti, hogy az orosz film ritkán beszél el univerzális történeteket, amiket egyformán jól ért a közönség a világ más pontjain is. Ez komoly akadálya a terjesztésnek. Jelena Romanova szerint azonban a filmek különbözőek és természetesen Oroszországban is készülnek olyan produkciók, amelyeket el lehet adni a nemzetközi piacon is. Ráadásul azzal, hogy az Alapítvány elsősorban a koprodukciós együttműködések létráhozásán dolgozik, ezt a problémát részben meg is oldja, hiszen ezzel garantálva van, hogy a produkció legalább két ország közönsége számára – Oroszország és koprodukciós partnere – érhető történetet mesél el.

Arra a kérdésre, hogy milyen filmekkel jelennek meg a jelenlegi cannes-i filmpiacra, Jelena Romanova elmondta, hogy a filmek egyfajta egyvelegével készültek, hiszen a céljuk, hogy megkönnyítsék az együttműködést azok között, akik el akarják adni a filmjeiket, és azok között, akik meg akarják venni azokat, ehhez pedig fontos a színes választék.

Jelena Romanova hangsúlyozta, hogy csakúgy, mint Berlinben, Cannes-ban is igyekeznek megteremteni minden szükséges feltételt, hogy a cégek értékesíteni tudják a termékeiket nemzetközi szinten. Főleg, hogyha ők ehhez nem rendelkeznek szükséges forrásokkal. Az Alapítvány teret biztosít a számukra, de a továbbiakban minden tőlük függ. Fizikailag nem tudnak kivinni 50 filmet és a gyártó cégek ugyanilyen számú képviselőit, de azt meg tudják oldani, hogy a szükséges emberek - forgalmazók, újságírók - akik már ilyen vagy olyan módon érdeklődnek az orosz film iránt vagy azok, akiknek az Alapítvány szeretné fölkelteni az érdeklődésüket, eljussanak Moszkvába. Ennek célja, hogy az érdeklődők teljes körűen megismerjék a már eladásra kész filmeket, az Alapítvány pedig segítséget nyújt a megállapodások megkötésében. Jelena Romanova szerint ez azért fontos, mert jelen pillanatban az oroszországi cégek nem rendelkeznek kellő ismeretekkel a nemzetközi forgalmazást illetően. Például arról, hogy hogyan kell egy tárgyalási folyamatot végigvinni.

A Filmművészeti Alapítvány tehát elsősorban kereskedelmi tekintetben próbálja segíteni az orosz film helyzetét és töretlenül küzd azért, hogy az oroszországi produkciókat ne csak a hazai nézők láthassák, hanem megjelenhessenek a nemzetközi filmpiacon is.

Cimkék: orosz filmek
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat