OROSZVILAG.HU


Az oroszok lefúrnának a Vosztok-tóig

Címlap » Kultúra, programok
  |  2012-05-26 15:14:34  |  
Patai Eszter

Az oroszok lefúrnának a Vosztok-tóig

Nagy durranás lesz

 Az oroszok lefúrnának a Vosztok-tóig

Orosz tudósok nagyon közel kerültek ahhoz, hogy elsőként fúrjanak le az antarktiszi jégpáncél alatt megbúvó édesvízi tóig, a csaknem 3,8 kilométer mélyen fekvő Vosztokig. Ez lenne az első példa arra, hogy valaki áttöri a jeget a fagyos kontinensen. A tudósok azóta végzik a fúrásokat, hogy 1996-ban felfedezték a világ egyik legnagyobb édesvízi forrását, a már említett Vosztokot. 2012 januárjában kezdtek neki a munkálatoknak, ám az antarktiszi nyár végének rohamos közeledtével nagy a nyomás a csapaton, tekintve hogy amennyiben most nem sikerül az áttörés, csak a jövő év elején tudnák folytatni a munkálatokat. A tudósok reményei szerint azonban még ebben az évben mintát vehetnek a jég alatti tóból, 25 millió év óta először.

“Amikor végre megtörténik, eléggé nagy durranás lesz, szó szerint!” – nyilatkozta viccelődve az egyik tudós, utalva a jégrétegek alatt felgyülemlett víznyomásra.

A felfedezés új ablakot nyithat a bolygónkkal kapcsolatos ismereteinkre, új dolgokat tudhatunk meg a klímáról, de újabb életformákat is felfedezhetünk ez által. Függetlenül attól, hogy mit találnak, az orosz csapat sikere aktívan befolyásolhatja az Antarktiszon végzett jövőbeli kutatások módját, s a roppant jégpáncél alatti világ ismeretében egy új látásmódot adhat ezen feltárásoknak.

A víztömegek felfedezése vetélkedést indított, mely hasonlatos a 20. században, a déli sark elérésére irányuló versenyekhez. Több különálló csapat küzd az elsőbbségért, hogy ők törjék át először a masszív jégtömeget. A Britek is becsatlakoztak a versenybe, ők az Ellsworth nevű tóba próbálnak majd lefúrni a 2012-13-as nyári szezonban.

Maga az esemény több mint tudományos kérdéssé nőtte ki magát, az orosz Antarktisz-projekt legfőbb programjává vált.

 

Forrás: Russians "Close" to Drilling Into Antarctica's Lake Vostok (National Geographic)

Cimkék: Vosztok-tó
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat