OROSZVILAG.HU


A Kodály-módszer Litvániában 

Címlap » Kultúra, programok
  |  2012-05-31 12:29:34  |  
Úr Máté

A Kodály-módszer Litvániában 

Magyar siker a balti országban

 A Kodály-módszer Litvániában 

2012. április 15-21. között nagykövetségünk kezdeményezésére Litvániába látogatott a budapesti Marczibányi téri Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola és Gimnázium Junior Príma-díjas leánykara. A látogatás a vilniusi Nemzeti M. K. Ciurlionis Művészeti Iskolával kialakított kulturális csereprogram keretében valósult meg.

A kórus egy hetes litvániai tartózkodása során három alkalommal adott koncertet.  Elsőként a kaunasi Vytautas Magnus Egyetem Teológiai Karán a Kaunas Cantat rendezvénysorozat keretében léptek fel, majd Vilniusban a vendéglátó Ciurlionis iskola énekkarával adtak közös koncertet, valamint szerepelt - az elsősorban erőművéről ismert - Elektrénai városának országos hírű Művészeti Iskolájában is. A kórus mindhárom litvániai koncert során nagy sikert aratott a helyi közönség körében. A vilniusi koncerten megjelentek a helyi diplomáciai testület, a magyar közösség, a Litván-Magyar Baráti Társaság, a Litván Rádió Gyerekkórusának karvezetője, valamint számos helyi zenei és művészeti oktatási intézmény képviselője. (A kórus hazafelé vezető útja során a Varsói Magyar Intézet közreműködésével még egy alkalommal fellépett a lengyel fővároshoz közeli Grodzisk Mazowieczkiben is.)

A zenei program mellett a kórust kísérő Kodály Iskola igazgatója és karvezetői – Őri Csilla és Uhereczky Eszter - a litván szakmai közönség előtt előadást tartottak a magyarországi zenepedagógia, valamint a Kodály-módszer gyakorlati alapjairól. A vizuális eszközökkel és a két kórus segítségével is szemléltetett előadások jól mutatták a már kisgyermekkorban megkezdett, Kodály módszertanán alapuló oktatás előnyeit és eredményeit. Az előadás iránt rangos intézmények, így például a Litván Rádió Gyermekkórusának vezetői is érdeklődést mutattak.

A magyar fél által nyújtott rendkívül magas, művészi színvonalú teljesítménye, valamint a litván fél odaadó vendégszeretete mély kapcsolatokat eredményezett a vendég és a fogadó intézmény között, amely jó alapokat biztosít egyrészről a Kodály-módszer egyik letéteményesének számító magyar, másrészről a litván középfokú művészeti (zene, tánc- és képzőművészeti) oktatás fellegvárának számító országos vonzáskörű intézménye közötti hosszú távú együttműködéshez. A litván kórus magyarországi látogatása 2013 márciusában várható.

 

Cimkék:
Országok: Litvánia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat