OROSZVILAG.HU


Betiltanák a második világháborús filmet

Címlap » Kultúra, programok
  |  2012-06-20 12:27:44  |  
Gyóni Gábor

Betiltanák a második világháborús filmet

Ki a jó, és ki a rossz? 

 Betiltanák a második világháborús filmet

 

Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter levélben arra kérte az NTV orosz televízió vezetőségét, ne mutassák be a „Szovjetuniónak szolgálok” c. orosz filmet, melyet eredetileg június 22-én tűztek volna műsorra.

A film témája a Nagy Honvédő Háború, az események egy szovjet munkatáborban játszódnak. A film szerint a németek a támadás után egy diverzáns alakulatot dobtak le a munkatáborhoz, ám a tábor NKVD-s őrsége elmenekült, viszont a foglyok felvették a harcot az agresszorokkal. Ilyetén módon a film a szovjethatalom ellenségeiből csinál hősöket, a hatalom kiszolgálóit pedig gyáva árulókként ábrázolja. És talán éppen ebben van a probléma, hiszen a szovjet/orosz filmekben a hatalom szolgálatában álló emberek rendszerint a „jó” oldal megtestesítői, míg a hatalommal szemben állók a „rosszak”. Ellentétben például az amerikai filmekkel, ahol rendszerint a hatalommal/bürokráciával szembeforduló, a maga igazáért harcoló „hős kisember” a „jó”.

Megyinkszkij szerint a filmmel az a gond, hogy sértő lehet a Nagy Honvédő Háború résztvevői számára. A miniszter szerint levelek ezrei érkeznek a minisztériumba, azzal a követeléssel, hogy tiltsák be a film sugárzását…

 

(echo.msk.ru)

 

Cimkék: Vlagyimir Megyinszkij
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat