OROSZVILAG.HU


A szláv írásbeliség és kultúra napja

Címlap » Kultúra, programok
  |  2013-05-30 11:11:47  |  
Suhajda Szabolcs

A szláv írásbeliség és kultúra napja

Janukovics elnök az európai csatlakozás eszméjét hangsúlyozta

 A szláv írásbeliség és kultúra napja

Ukrajnában – több más szláv országhoz hasonlóan − május 23-án ünnepelték a szláv írásbeliség és kultúra napját Cirill és Metód szerzetesek tevékenysége előtt tisztelegve. Viktor Janukovics ukrán elnök az eseményhez kapcsolódó ünnepi köszöntőjében kifejtette, hogy az állam a jövőben komolyabban fog foglalkozni az ukrán nyelv fejlődésével, ahogy arról az orosz nyelvű ukrán hírportál, a segodnya.ua. beszámol.

A lap szerint az ukrán államfő beszédében természetesen hangsúlyozta a bizánci szerzetesek működésének kulturális jelentőségét is. Janukovics kiemelte, hogy az 1150 évvel ezelőtt tevékenykedő szerzetesek a keresztény műveltség és kultúra terjesztői voltak, akik elhozták az „ukrán földre az orosz írásbeliséget”. Tevékenységük jelentőségét méltatva az államfő kiemelte, hogy sok más szláv néphez hasonlóan komoly hatást gyakoroltak az ukrán fejlődésre, hiszen megteremtették a lehetőséget a saját irodalom, filozófia, jog- és hittudomány kibontakozására.

Janukovics az évforduló kapcsán az ukrán államiság születéséről is beszélt. Szerinte a cirill írásbeliség elősegítette a kulturális értelemben fejlett állam, a Kijevi Rusz Európához való csatlakozását, amelytől Ukrajna 1025 éves egyháztörténetét is számítja a keresztény civilizáció részeként. Az ukrán elnök hozzátette, hogy az óorosz irodalom, mint az ukrán irodalom alapja az újabb korokban is gazdagította és bővítette az ukrán állam szellemi és intellektuális alapjait.


 

(Янукович записался в защитники украинского языка, segodnya.ua, 2013-05-24)


 

Cimkék: Cirill és Metód, Ukrajna
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat