OROSZVILAG.HU


"A 17-es számú legenda"

Címlap » Kultúra, programok
  |  2014-01-11 14:18:23  |  
Gyóni Gábor

"A 17-es számú legenda"

2013 egyik legsikeresebb orosz filmje 

 "A 17-es számú legenda"

„A 17-es számú legenda” című film lett az egyik legsikeresebb mozi Oroszországban 2013-ban (a kinopoisk.ru filmes portál szavazatai alapján ez a film sokkal jobban tetszett a nézőknek és a kritikusoknak, mint Fjodor Bondarcsuk „Sztálingrád” c. alkotása, 2013 leggrandiózusabb orosz filmje).

Nyikolaj Lebegyev filmjének hőse Valerij Harlamov (1948 – 1981), a legendás szovjet jégkorongozó (alakítja: Danyila Kozlovszkij).

A film sikeresen adja vissza a ’70-es évek Szovjetuniójának hangulatát. A hősőkre áhítózó Oroszországban éppen jókor készült el ez a film, melyben a szovjet sportolók fityiszt mutatnak az öntelt nyugatiaknak - írja a Nyezaviszimaja Gazeta kritikája. A film csúcspontja a szovjet hokiválogatott győztes meccse a kanadaiak ellen (az állandó rágózó kanadaiak sportszerűtlen, meglehetősen ellenszenves emberekként vannak ábrázolva).

A film ugyanakkor nem idealizálja a szovjet rendszert, bemutatja annak visszásságait (pl. Brezsnyev kedvéért a Szpartak számára el kellett veszteni a meccset, a pártemberek állandó beavatkozása a sportba stb.).

A legendás hokis mellett a film másik főszereplője Harlamov edzője, Anatolij Taraszov, akit Oleg Menysikov alakít. A szovjet edzői iskolát megjelenítő, már-már szadista („sztálinista” – ahogy elhangzik a filmben) Taraszov kezdetben ellenszenvesnek tetsző figura, de végül az eredmények őt igazolják.

 

„17-es számú legenda” számos jelölést kapott a január végén átadásra kerülő Aranysas díjra: a legjobb film, legjobb rendezés, legjobb forgatókönyv, legjobb férfi főszerep (megosztva Danyila Kozlovszkij és Oleg Menysikov), legjobb női főszerep (Szvetlana Ivanova), legjobb férfi mellékszerep, legjobb női mellékszerep, legjobb zene, legjobb vágás, legjobb hangrendezés kategóriákban.

Cimkék: A 17-es számú legenda, film, Oroszország, Harlamov, Oleg Menysikov, Danyila Kozlovszkij
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat