OROSZVILAG.HU


Alexander Toradze a MÜPÁ-ban

Címlap » Kultúra, programok
  |  2014-01-24 11:58:18  |  
Ur Máté

Alexander Toradze a MÜPÁ-ban

Négy koncertet ad Budapesten a grúz származású zongoraművész

 Alexander Toradze a MÜPÁ-ban

Alexander Toradze Tbilisziben született. Tanulmányait a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban fejezte be 1978-ban. Moszkvában elindult tanári pályáját az 1983-as koncertturné a Bolsoj Szimfonikus Zenekarával szakította meg, melynek során menedéket kért az Egyesült Államok madridi nagykövetségén. Azóta Amerikában él, s az eltelt harminc évben többször fellépett szinte valamennyi nagy észak-amerikai zenekarral. 
Alexander Toradzét a nagy orosz zongorista-hagyo
mány folytatójaként tartják számon. Előadóművészként hazája, az oroszországi zenei kultúra elhivatott tolmácsolója. Művészeti tevékenységét főként olyan huszadik századi szerzők műveinek szenteli, mint Rahmanyinov, Prokofjev, vagy Sztravinszkij.

1998-ban Prokofjev összes zongoraversenyéből készített felvételt a Szentpétervári Kirov zenekarral Valerij Gergiev vezényletével. Az albumról a III. zongoraversenyt a kritikusok a valaha lemezre vett anyagok közül a legkiválóbbnak minősítették.

A művet a budapesti közönség január utolsó vasárnapján délután, valamint 27-én és 28-án este hallhatja a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Budapesti Fesztiválzenekar (vezényel Fischer Iván) közreműködésével. A három alkalommal elhangzik még Borogyin Igor herceg című operájának részlete a Polovec táncok, valamint Csajkovszkij utolsó VI. („Patetikus) szimfóniája. Közreműködik még a Cseh Filharmónia Kórusa, Brno (karigazgató Petr Fiala)

A negyedik előadás az éjszakai életet élő, a koncerttermektől idegenkedő közönség számára is elérhető, az immár tradícióvá vált éjféli koncertek következő alkalmával január 26-án vasárnap 23.30-kor a Millenáris Teátrumban, ahol a jegyek babzsákokra szólnak.

 

Cimkék: Alexander Toradze,
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat