OROSZVILAG.HU


Szovjet Hollywood

Címlap » Kultúra, programok
  |  2014-05-25 18:09:21  |  
Seszták Sándor

Szovjet Hollywood

11 kultuszfilm, melyet a Krímben forgattak

 Szovjet Hollywood

A Krím-félsziget csodálatraméltó természete egyszerűen rendeltetésszerűvé teszi, hogy a filmrendezők generációi sokaságának álma legyen! Természetesen a félszigeten most is forgatnak filmeket. De a szovjet időkben a Krím-félsziget az Unió egyfajta Hollywoodja volt. Több tucat filmet forgattak itt. És a Krím nem csak saját magát "játszotta", hanem külföldi helyszíneket is megjelenített. Például Amerikát, Vlagyimir Vajnstok „A fej nélküli lovas”-ában. Vagy az ókori Jeruzsálemet Vlagyimir Bortko „Mester és Margaritájában”. Általánosságban elmondható, hogy a félszigetnek volt lehetősége az összes kontinenst megjeleníteni a filmekben! Azaz az Antarktisz kivételével, hogy pontosak legyünk. Úgy döntöttünk, hogy felidézzük a legkedveltebb filmeket, amelyeket a „Szovjet Hollywoodban” forgattak.

A „Bíborvörös vitorlák” című filmet 1961-ben forgatták, Alekszandr Grin azonos című regénye alapján. A filmet Alekszandr Ptusko rendezte. A forgatás elsősorban Alupkában,  Jaltában és Koktebelben zajlott.

Szovjet Hollywood

„A fej nélküli lovas”, a Mayne Reid azonos című regénye alapján 1973-ban készült film. Szovjet- kubai koprodukció. A filmet Vlagyimir Vajnstok rendezte.

Szovjet Hollywood

A „Hétköznapi csoda” című film 1964-ben készült, Jevgenyij Svarc azonos című színműve alapján (első filmfeldolgozás). A filmet Eraszt Garin rendezte. A forgatás egy része a Voroncov palotában (Alupkában) zajlott.

Szovjet Hollywood

„Mio, édes fiam”, szovjet-norvég-svéd koprodukció (1987). A filmet Vlagyimir Grammatyikov rendezte.

Szovjet Hollywood

„A kék madár” - az egyetlen szovjet-amerikai koprodukciós mesefilm 1975-ből (Maurice Maeterlinck azonos című színműve alapján). A filmet George Cukor rendezte. Főszerepben Elizabeth Taylor.

Szovjet Hollywood

„Aladdin Csodalámpája” című 1966-os film az „Aladdin és a Csodalámpa” című mese alapján „Az Ezeregyéjszaka meséi” című gyűjteményből. A filmet Borisz Ricarjov rendezte. Az egész „Bagdadot” a Krím-félszigeten építették fel.

Szovjet Hollywood

Az „Iván Vasziljevics hivatást cserél” című film 1973-ban készült Mihail Bulgakov „Iván Vasziljevics” című színműve alapján. A filmet Leonyid Gajdaj rendezte. A Krím-félsziget azokban a jelenetekben tűnik fel, ahol Jakin rendező egy zenei klipet forgat. A cselekmény a jaltai rakparton zajlik.

„A kaukázusi fogolylány” című film 1966-ban készült. A filmet Leonyid Gajdaj rendezte. Bármilyen furcsa, a Krím-félsziget ebben a filmben a Kaukázus szerepét kapta.

Szovjet Hollywood

A „Szannyikov-föld” című filmet 1972-1973-ban forgatták (Vlagyimir Obrucsev azonos című regénye alapján).A filmet Leonyid Popov és Albert Mkrtcsjan rendezte. A Krím-félszigeten néhány jelenetet forgattak (a Nyikitai hasadéknál).

Szovjet Hollywood

A kétéltű ember című film 1961-ben készült regénye alapján Alekszandr Beljajev. A filmet Vlagyimir Csebotarjov és Gennagyij Kazanszkij rendezte. A forgatás nagyrésze a Laszpi öbölben zajlott a Krím-félszigeten. A rendezők a víz áttetsző tisztasága miatt választották éppen ezt a helyet.

A „Három plusz kettő” című film 1963-ban készült Szergej Mihalkov alapján „Vademberek” című színműve alapján. A filmet Genrih Oganyeszján rendezte. A vígjátékot a Novij Szvjet krími községben forgatták (a Szokol hegy közelében), Szudak és Alusta rakpartján.

 

Szovjet Hollywood

http://www.kp.ru/daily/26212.4/3096151/

Cimkék: Krím, filmek,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat