OROSZVILAG.HU


"Élő vásznak" kiállítás 

Címlap » Kultúra, programok
  |  2016-01-20 16:44:03  |  
Szabó Viktor

"Élő vásznak" kiállítás 

Ajvazovszkij és a tenger

 "Élő vásznak" kiállítás 

December 13-ig volt megtekinthető az „Élő vásznak – Ajvazovszkij és a tengeri tájkép-festők” című vándorkiállítás Jekatyerinburgban. Az élete során mintegy 6000 festményt alkotó örmény származású orosz romantikus tájképfestő, Ivan Konsztantyinovics Ajvazovszkij (1817–1900) központi témája a tenger volt, azonban a festészet története során nem csak őt ihlette meg Poseidón olykor nyugodt, olykor háborgó sőt dühödt birodalma. Ennek fényében a kiállítás bemutatja két elődjének, a holland Ludolf Bakhuizennek (1630–1708) és Ifj. Willem van de Veldének (1633–1707), valamint kortársának, az angol William Turnernek (1775–1851) a vásznait is.

Ezek a vásznak mindazonáltal átvitt értelemben értelmezendőek ezen a rendhagyó kiállításon. Hiszen keretbe foglalt, falra akasztott festmények helyett az ismertető szövegek után csupán egy nagy és félhomályos terembe léphetünk be, ahol vetítővásznak és projektorok sokasága fogad. Az „apróbetűs részben” ugyanis olvasható, hogy ez egy multimédiás kiállítás, tehát nem láthatjuk az eredeti festményeket, csupán projektorokkal több vetítővászonra különböző szemszögekből és nagyításokkal kivetített másaikat. Az első meglepődés után az ember meglátja a középen elhelyezett székeket és babzsákokat, az egyikben kényelmesen elhelyezkedik, és ki sem kel onnan a csaknem egyórás vetítés végéig, mialatt végignézhetjük a négy „marinista” alkotásait. A relaxáció teljességéről klasszikus zene dallamai, és a mögöttük néha fel-felbukkanó hullámmorajlás és kikötői háttérzajok gondoskodnak.

Összességében, bár nem láthatjuk az eredeti festményeket, a kiállítás meglátogatása rendkívül pihentető és kellemes kikapcsolódást nyújtó program a hétköznapok rohanó világában. Az „Élő vásznak” 2016 elejétől megtekinthető Szentpéterváron, Krasznojarszkban és Novoszibirszkben is.

A kiállítás weblapja: http://www.i-love-more.ru/

Cimkék: Élő vásznak, Ajvazovszkij, tenger
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat