OROSZVILAG.HU


Nyílt nap a ruszisztikán

Címlap » Kultúra, programok
  |  2016-02-11 07:11:31  |  
Gyimesi Zsuzsanna

Nyílt nap a ruszisztikán

Az orosz tudomány napján

 Nyílt nap a ruszisztikán

Idén Az Orosz Tudomány Napjára, február 8-ra esett a ruszisztika mesterszak nyílt napja. Ez jó előjel, hiszen a ruszisztikai doktori programnak is előszobája ez a szak, amely az Oroszországgal foglalkozó kutatói utánpótlást biztosítja. 

Ugyanakkor a ruszisztika mesterszak erőteljesen gyakorlat-orientált képzés, amennyiben fő célkitűzése sokoldalú Oroszország-szakértők képzése, akiknek sokoldalúságát éppen a komoly történelmi, kulturális és irodalmi ismeretek alapozzák meg, és előkészítik a napi történések labirintusában való eligazodást.
A nyílt napot Szvák Gyula professzor nyitotta meg. Örömmel nyugtázta az érdeklődők nagy számát. Beszélt a szak profiljairól és arról a kis létszámmal működtetett, mégis többszörösen összetett struktúráról, amit a Ruszisztikai Központ elnevezés takar. Éppen ez a struktúra teszi lehetővé, hogy a mesterszakos hallgatók beleszagolhassanak a szakértővé válás kihívásaiba: lehet cikkeket írni az oroszvilag.hu-ra, tudományos dolgozatokkal jelentkezni Az Év Oroszdolgozata pályázatra, részt venni nemzetközi konferenciák szervezésében, fellépni a Kutatók Éjszakáján, ellátogatni orosz vonatkozású intézményekbe Budapesten, megismerkedni volt oroszországi nagykövetekkel, kulturális attasékkal, de mindenek előtt ki lehet jutni Oroszországba egyetemekre, tudományos intézetekbe és fesztiválokra, nyári egyetemekre.
A nyílt nap arra is mindig jó lehetőséget nyújt, hogy számba vegyük a már végzett hallgatók eredményeit. Jó belegondolni, hogy újságíróként kulturális és sport rovatoknál, külügyi referensként, a CEU-n orosz projektgazdaként, az ENSZ-nél orosz referensként,  közhasznú alapítványoknál és multi cégeknél, és nem utolsó sorban az egyetemen is találkozni ruszisztika mesterszakos diplomával rendelkező fiatalokkal.
A rendezvényt színesítette három kisfilm-unikum. A 2015 őszén Várnában megrendezett, oroszul tanuló egyetemisták nemzetközi fesztiváljára 3 perces bemutatkozó filmet készített a ruszisztika mesterszakot képviselő hallgatók csoportja. 2013 nyarán két ruszisztika mesterszakos fiatalember 18 óra alatt "átstoppolt" Moszkvából Szentpétervárra, amit öt perces izgalmas szkeccsben osztottak meg velünk. Ugyanabban az évben tíz ruszisztika mesterszakos hallgató és doktorandusz részt vett a Don-kanyarnál egy önkéntes szervezet munkájában, amely a 2. világháborúban elesett és névtelen sírba került katonák azonosításával és újratemetésével foglalkozik. Erről az expedícióról is készült egy lebilincselő öt perces élménybeszámoló. Ezeket a filmeket minden évben élvezet újra megnézni. Első látásra pedig igazán magukkal ragadóak – jó cégérként szolgálnak a ruszisztika mesterszakhoz.

 

 

(russtudies.hu) 

Cimkék: ruszisztika mesterszak
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat