OROSZVILAG.HU


A pók

Címlap » Kultúra, programok
  |  2017-03-22 20:19:38  |  
Gyóni Gábor

A pók

Érdekes orosz történelmi krimi

A hóhérután Cserkaszov nyomozó és csapata újabb bűncselekmények után ered az 1960-as évek Szovjetuniójában a 2015-ben bemutatott, a minőségi orosz krimi jó hagyományait követő filmsorozatban, A pókban.

A pók

1967 október, Moszkva. Miközben a Szovjetunió a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 50. évfordulójára készül, a szovjet fővárosban két – mint kiderül, egymással összefüggő – bűneset is történik: kirabolják a pénzverdét (a film itt megtörtént esetet dolgoz fel, az Örmény SzSzK bankjának 1977-es kirablását), és egy sorozatgyilkos egymás után fojtja meg a szovjet divatház csinos modelljeit, holttesteiket vörös lepedővel letakarva, Lenin-szobrok tövében elhelyezve.

A pók

A nyolc részes sorozat a szovjet időkben játszódik, tehát egyfajta történelemértelmezés is a csavaros krimi mellett. A film alkotói nagyszerűen rekonstruálták az 1960-as évek hangulatát, viszonyait, képeit: a színes Volgákkal, Moszkvicsokkal teli szürke, őszi moszkvai utcákat; a korabeli moszkvai építészetet (még a szovjet főváros közepén elterpeszkedő, éppen 1967-ben felépült, akkor a világ legnagyobb szállodájának számító, 2006-ban lebontott Rosszija hotellel); a visszataszító kommunális lakásokat és az elit dőzsölését; a hiányt (melynek ellenére a szovjet emberek igyekeznek elegánsan, divatosan öltözködni). A film eléggé kritikus álláspontot foglal el a korabeli szovjet viszonyok kapcsán, feltárja a szovjet világ két arcát.

A pók

Egyrészt ott van a szembeötlő, mindenki által ismert, vagy éppen a hivatalosan elvárt élet. A szovjet emberek szerények, egyszerűek, becsületesek; a szovjet lányok hazaszeretők és kötelességtudók; a szovjet biztonsági szervek éberen őrködnek a polgárok nyugalma felett (a Szovjetunióban amúgy sem lehetséges, hogy felbukkanjon egy sorozatgyilkos); a külföldiek cinikusak és hányavetiek (a film egyik fő szereplője egy Moszkvában tevékenykedő amerikai újságíró); a szovjet emberek élete nyugodt, kiszámítható mederben halad.

A pók

Aztán ott van a másik, a „titkos” Moszkva. A szovjet divatházban esténként „zárt bulikat” szerveznek külföldieknek és a szovjet elit tagjainak a gyönyörű modell lányok részvételével (a falusi kolhozokból, a disznóól mellől kikapart szépségeket még kényszeríteni sem kell). Az általános deficit közepette a szovjet fővárosban olyan – természetesen az egyszerű polgárok elől zárt - szórakozóhelyek működnek, ahol minden elérhető a drága nyugati piáktól kezdve a keményvalutáig. A rendszerrel elégedetlen fiatalok, diákok szamizdat irodalmat, tiltott szépirodalmat olvasnak, kézről kézre jár a gépelt A Mester és Margarita teljes, cenzúrázatlan változata (a regény rövidített formában először 1966-1967-ben jelent meg a Szovjetunióban), lakásokban tartott házibulijaikon kritikus verseket szavalnak, nyugati zenére lötyögnek. A KGB persze mindenről tud és mindent kontrollja alatt tart. A KGB félelmetes szervezet: a nyílt utcán tuszkolnak autóba embereket, manipulálnak, megfélemlítnek. A KGB emberei a szovjet elitbe tartoznak: zárt, minden luxussal felszerelt éttermekbe járnak enni; szolgálati kocsi sofőrrel; külföldi utazás; kiemelt fizetés; soron kívüli hozzáférés  deficit árukhoz; miközben a szovjet emberek lepukkant kommunális lakásokban tengődnek, a belügyisek pazarul berendezett, több szobás lakásokban élnek. A film kágébés főszereplője büszke arra, hogy a „kiválasztottak” közé tartozik, nagyon élvezi, hogy hatalma van, emberek sorsa felett dönthet egy telefonhívással, vagy aláírással.

A pók

Jurij Andropov, a KGB vezetője egy nemzetközi összeesküvés felgöngyölítéséről álmodik az 50. évfordulóra: ez jól demonstrálná a szervek erejét. Ezért kicsit kapóra is jön a nagy ünnep előtti, Lenin-szobrok tövében végrehajtott moszkvai sorozatgyilkosság, ami mögött valamiféle ideológiai diverziót sejtenek a Lubjankán. Az eltérő verziók miatt konfliktus robban ki a „becsületes” rendőr nyomozók és a vallomásokat a felsőbb elvárásokhoz igazító, vagy esetenként az ártatlan emberekből kikényszerítő „sötét” kágébések között. Vajon győzhet-e az igazság 1967-ben, a Szovjetunióban?

A pók

 

 

Cimkék: Szovjetunió, 1960-as évek, szovjet főváros, Moszkva, szovjet divatház, A pók, 1967, KGB, Lenin-szobrok
Országok: Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat