OROSZVILAG.HU


Alekszandr Nyevszkij diadalútja

Címlap » Kultúra, programok
  |  2010-06-16 12:39:51  |  
Vértes Judit

Alekszandr Nyevszkij diadalútja

A vallási reneszánsz újabb állomása

Tegnap szentelték fel a helyet, ahol hamarosan megkezdődik az Alekszandr Nyevszkij tiszteletére emelt templom és emlékmű építése, adta hírül az Interfax hírügynökség.

A Szláv Írásbeliség és Kultúra Nemzetközi Alapítvány alelnöke, Sztyepan Medvedko, megjegyezte: a helyválasztás – Horosevo-Mnyevnyiki, Moszkva nyugati kerülete – nem véletlen. Az 1547-ben szentté avatott nagyfejedelem szobra nyugatra fog nézni, ezzel is szimbolizálva Moszkva és egész Oroszország védettségét a külső ellenséggel szemben. Medvedko úgy gondolja, az emlékmű felállítása egy össznemzeti üggyé válhat. Nyevszkij szállóigévé nemesült mondata, melyet leginkább Eizenstein Jégmezők lovagja című klasszikussá vált filmjéből ismerünk: „kard által vész, ki karddal támad” a fasiszták felett aratott győzelem 65. évfordulóján aktuálisabb, mint valaha, véli Medvedko. Fontos történelmi tény, jegyzi meg Danyiil Busijev szerzetes, hogy Alekszandr Nyevszkij fiát, Danyiil Alekszandrovicsot tekinthetjük Moszkva igazi megalapítójává, hiszen az ő trónra lépését követően vált Moszkva több fontos fejedelem állandó lakhelyévé, és ezzel Moszkva olyan státuszt kapott, mely komoly kihatással volt későbbi felvirágozására.

A templom egy olyan emlékmű-komplexum központjává kíván válni, ahol a fiatal nemzedék patrióta szellemben való nevelése folyhat, mely méltó a kiváló hadvezér és fejedelem szellemi örökségéhez.

Emlékeztetjük az olvasót, hogy az Oroszország neve című szupershow aranyérmes befutója 2008-ban - megelőzve Puskint, Dosztojevszkijt, Nagy Pétert és még sok más nagy oroszt - Alekszandr Nyevszkij volt.

 


Cimkék: Nyevszkij
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat