OROSZVILAG.HU


Tiltakozás a kommunizmus démonizálása ellen

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2010-12-18 14:55:41  |  
Oroszvilag.hu

Tiltakozás a kommunizmus démonizálása ellen

Moszkvának nem tetszik a közép-európai államok javaslata

 Tiltakozás a kommunizmus démonizálása ellen

 

Az orosz külügyminisztérium tiltakozását fejezi ki amiatt, hogy néhány közép-európai ország, Lettország, Litvánia, Csehország, Magyarország, Románia, Bulgária az Európai Bizottsághoz fordult azzal a javaslattal, hogy büntethetővé tegyék a totalitárius rezsimek bűneinek tagadását vagy relativizálását.

Az orosz álláspont szerint – melyet Alekszej Szazonov, az orosz külügyminiszérium helyettes szóvivője fejtett ki - nevezett államok ezen irányú lépése arról tanúskodik, hogy ezekben az államokban a történelem a politika eszköze, s bár szándékuk ugyan nemes, amennyiben az a totalitárius rezsimek újjáéledése ellen irányul, de igazi céljuk mégis a kommunista rendszerek démonizálása, s az, hogy egyenlőségjelet tegyen a nácizmus és a kommunizmus közé. Lényegében arról van szó, hogy bármilyen „engedékeny” álláspont a kommunizmussal szemben már bűncselekménynek nyilvánítható.

„Különös, hogy eközben az EU-ban jobbnak látják nem beszélni a saját diktátoraikról és hóhéraikról.” – áll az orosz közleményben.

Az Orosz Föderáció fellép a történelem átpolitizálása ellen, mert a múlt kutatása csak akkor lehet objektív, ha az mentes mindenféle politikai háttértől.

„Bízunk benne, hogy partnereink az Európai Unióban helyesen értik álláspontunkat.” – áll az orosz külügyminisztérium közleményében. 

 

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat