OROSZVILAG.HU


Budapesti nyilatkozat az energiabiztonságról

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2010-02-26 09:31:41  |  
Gyóni Gábor

Budapesti nyilatkozat az energiabiztonságról

A magyar érdek: Nabucco és Déli Áramlat

 Budapesti nyilatkozat az energiabiztonságról

A Visegrádi Csoport tagországainak február 24-én Budapesten tartott ülésén Energiabiztonsági Csúcsértékezletet tartottak. A visegrádi országokon (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) kívül a rendezvényen képviseltették magukat Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovénia is.

A résztvevők közös nyilatkozatot fogadtak el az energiabiztonságról, melyben a tervek szerint Közép-Ázsiából Oroszország megkerülésével gázt szállító Nabucco-gázvezeték, illetve tágabb értelemben a Déli Energiafolyosó megvalósítását támogatták. A nyilatkozat aláírói hangsúlyozták a regionális energiapolitika megteremtésének fontosságát. Bulgária, Horvátország, Magyarország, Szerbia, Szlovénia ezen kívül azt is kifejezték, hogy érdekeltek az olasz-orosz Déli Áramlat gázvezeték megvalósulásában is.

Bajnai Gordon magyar miniszterelnök hangsúlyozta egy észak-dél-kelet gázellátási háromszög szükségességét, amely a tervezett Nabucco gázvezeték mellett egy észak-déli irányú, a lengyel és horvát cseppfolyós gázt fogadni képes kikötői terminálokat összekötő vezetéket is tartalmazna.

Cimkék: Nabucco, Déli Áramlat
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat