OROSZVILAG.HU


A ruszinoknak elegük van Ukrajnából? 

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2011-01-05 11:58:28  |  
Gyóni Gábor

A ruszinoknak elegük van Ukrajnából? 

Fegyveres felkeléssel fenyeget egy kárpátaljai ruszin vezető 

 A ruszinoknak elegük van Ukrajnából? 

 

Az ungvári Dmitrij Szidor, a Moszkvai Patriarkátus alá tartozó Ukrán Pravoszláv Egyház papja, aki egyben a kárpátaljai ruszin mozgalom vezetője is, a ruszin nép jogainak elismerését követeli Kijevtől, ellenkező esetben pedig – akár fegyverrel a kézben vívott - ellenállást helyezett kilátásba az ukrán hatalommal szemben.

Szidor szerint a ruszin nép sok évnyi, jogaira vonatkozó követelés után megteheti, hogy akár fegyvert is ragadva érvényesítse akaratát. „Etnikai tisztogatással, diszkriminációval, a népirtás elemeit is tartalmazó politikával vádoljuk Kijevet. Barbár módon továbbra sem ismerik el a ruszin népet, nemzetiséget, nincsenek ruszin iskolák, nem lehet tanulni a ruszin nyelvet. Bírósági eljárásokat folytatnak a ruszinok ellen, azért mert önmaguk akarnak lenni.” – fogalmazott Szidor. „Ha Ukrajna, az új ukrán hatalom elismeri a ruszinok jogait, akkor mi, ruszinok, hajlandóak vagyunk megmaradni Ukrajna enklávéjának, az ukrán Kalinyingrádnak.”

Ha viszont Ukrajna nem hajlandó megadni Kárpátaljának az őt illető „törvényes” autonómiát, s Kijev csak amiatt sír, hogy milyen sokba került Kárpátalja Ukrajnának, „akkor vegye le magáról ezt a terhet, s váljunk el békésen, mint Csehország és Szlovákia.”

Szidor szerint a fegyveres ellenálláshoz joga van a ruszinoknak, éppúgy, mint ahogy a ’90-es években joga volt a horvátoknak.

A ruszinok 2008-ban már Oroszországhoz fordultak azzal a kéréssel, hogy Moszkva ismerje el a Kárpátaljai Rusz függetlenségét. Ukrajna – többek között Magyarországgal ellentétben - nem ismeri el önálló népként a ruszinokat.

 

(podrobnosti.ua)

 

Cimkék: ruszinok, Kárpátalja
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat