OROSZVILAG.HU


Orbán is fogadta Szaakasvilit 

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2011-05-24 11:54:52  |  
Oroszvilag.hu

Orbán is fogadta Szaakasvilit 

A grúz elnök megköszönte a 2008-as támogatást

 Orbán is fogadta Szaakasvilit 

A magyarországi látogatáson tartózkodó Miheil Szaakasvili grúz elnök tegnap találkozott Schmitt Pál magyar államfővel, aki a budai Sándor-palotában arról biztosította a kaukázusi ország vezetőjét: Magyarország támogatja Grúzia területi egységét. Schmitt Pál történelminek nevezte Szaakasvili látogatását, először fordult elő ugyanis, hogy a grúz államfő hazánkba látogatott.

Miheil Szaakasvili a megbeszélésen országa elmúlt években eredményeit hangsúlyozta, miszerint sikerült letörni a korrupciót és a bűnözést a posztszovjet országban. Szaakasvili emlékeztetett, a 2008-as, Oroszország ellen vívott ötnapos háború idején Orbán Viktor, akkor még ellenzéki politikusként „a legbátrabb módon támogatta” Grúziát. De Szaakasvili azért is köszönetet mondott, hogy a háború után Magyarország elsőként nyitott nagykövetséget Tbilisziben.

Miheil Szaakasvili a magyar elnökkel együtt részt vett a XII. Kerületben a nagy középkori grúz költő, Sota Rusztaveli tiszteletére felállított szobor és a Sota Rusztaveli tér átadásán. A grúz elnök a magyarok és grúzok közös, oroszokkal szembeni harcát elevenítette fel. Szaakasvili emlékeztetett: Petőfi Sándor is az oroszok elleni harcban esett el, mint ahogy Grúziát is „az oroszok támadták meg.”

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is fogadta a grúz elnököt tegnap. A két politikus az EU Keleti Partnerség programjáról és az AGRI gázszállítási útvonalról folytatott megbeszéléseket.

 

(keh.hu, orbanviktor.hu)

Cimkék: Miheil Szaakasvili, Schmitt Pál, Orbán Viktor
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat