OROSZVILAG.HU


Orbánt lenyűgözte Asztana 

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2012-05-04 13:25:56  |  
Oroszvilag.hu

Orbánt lenyűgözte Asztana 

A cél: stratégiai együttműködés Kazahsztánnal

 Orbánt lenyűgözte Asztana 

A kazahsztáni látogatáson tartózkodó Orbán Viktor magyar miniszterelnök Asztanában az Európai Uniót bírálta: szavai szerint „Európa rossz vágányra került”, amit különösen megszenvedett Magyarország. Kazahsztánban ezzel szemben – Orbán szerint – nincs válság.

A kazahsztáni látogatás, mint Orbán kifejtette Karim Maszimov kazah miniszterelnökkel folytatott tárgyalásán, a „keleti nyitás” politikájának része. Magyarország a kormányfő szavai szerint az elmúlt évben „meglehetősen sikeresen” hajtotta végre a nyugati integrációt, de most eljött az ideje a keleti nyitásnak. Magyarország ezzel kíván alkalmazkodni a globális világgazdaság változásaihoz, melyek felértékelik az olyan országokat, mint Kazahsztán. Mivel Magyarország és Kazahsztán között semmilyen politikai nézeteltérés nincs, a fő cél a gazdasági kapcsolatok fejlesztése. Orbán elmondta, Magyarország célja a stratégiai együttműködés kialakítása Kazahsztánnal, s ennek keretében közös magyar-kazah vállalatok alapítása. A magyar miniszterelnök megjegyezte, Magyarországon nagyra becsülik Kazahsztán elmúlt 20 évben elért eredményeit, és magyar értékelés szerint Kazahsztán az az ország, amely a jövőben meghatározhatja ennek a régiónak a fejlődését.

A felek összesen hét megállapodást írtak alá (a gazdasági minisztériumok között, egészségügyi, ipari, vasúti, kereskedelmi megállapodásokat, valamint egyezményt Jász-Nagykun-Szolnok megye és a kazahsztáni Alma-Ata megye közti együttműködésről).

Asztanában kazah-magyar üzleti fórumot is tartottak mintegy 150-200 üzletember részvételével, ezen magyar oldalról ötven cég – mezőgazdasági, élelmiszeripari, egészségügyi, gépipari, energetikai vállalatok – jelent meg.

Pénteken Nurszultan Nazarbajev kazah elnök is fogadta Orbán Viktort. Nazarbajev elmondta, támogatja, hogy a két ország közötti kapcsolatokat magasabb szintre emelkedjenek.

Orbán Viktor szavai szerint Magyarország nagy figyelmet fordít a két nép közötti történelmi és kulturális kapcsolatokra. A magyar kormányfőt, szavai szerint „lenyűgözte” Asztana, az új kazah főváros. Ez a város annak a szimbóluma, hogy „az emberiség fejlődésének új szakasza kezdődött”. Amíg a világ más részein válság van, Kazahsztánban a fejlődés érzékelhető – mondta a magyar kormányfő.

 

 

(akorda.kz, thenews.kz, nuws.nur.kz, kormany.hu) 

Cimkék: Kazahsztán, Magyarország, Asztana, Nurszultan Nazarbajev, Orbán Viktor
Országok: Kazahsztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat