OROSZVILAG.HU


Baltikum-konferencia Magyarországon 

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2012-05-18 08:38:20  |  
Oroszvilag.hu

Baltikum-konferencia Magyarországon 

A Kelet- és Közép-európai Kutatóközpont szervezésében

 Baltikum-konferencia Magyarországon 

 

 

 

A Nyíregyházi Főiskola Kelet-és Közép-európai Kutatóközpontjának – melynek egyik kiemelt célja a posztszovjet térség kutatása - szervezésében kerül sor május 17-én 18-án Budapesten és Nyíregyházán a Baltikum-konferenciára.

A konferencia Parlamentben tartott megnyitóján Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke – egyben a Tolsztoj Társaság tiszteletbeli elnöke – elmondta: sok tanulsággal szolgálhat, hogy mit jelentett a Szovjetunióban élni, és kivívni a függetlenséget a „megszálló birodalomtól.”  

Bába Iván, a Külügyminisztérium államtitkára a balti és a magyar nép sorsközösségét hangsúlyozta, a szabadságért, függetlenségért folytatott küzdelmek sorozatát.

A konferencián felszólalt Prit Pallum, Észtország budapesti nagykövete is, aki sikeresnek nevezte az elmúlt húsz év baltikumi átalakulását, s emlékeztetett a baltikumi népek több évtizedes függetlenségi mozgalmára.

A Külügyminisztérium részéről Keskeny Ernő, a Kelet-európai és Közép-ázsiai Főosztály vezetője nyújtott támogatást a konferencia megrendezéséhez.

A konferencia célja a Nyíregyházi Főiskola régiós szerepének erősítése. Hozzájárulás a keleti partnerségi politikához, melynek célja a nyitás a szovjet utódállamok felé.

 

 

 

 

 

(nyirseghir.hu, Magyar Hírlap)

 

Cimkék: Kelet- és Közép-európai Kutatóközpont
Országok: Észtország Lettország Litvánia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat