OROSZVILAG.HU


A Parlamentben fogadták a Kurultájt

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2012-08-10 07:56:18  |  
Oroszvilag.hu

A Parlamentben fogadták a Kurultájt

Állami szintre emelt turanizmus

A Parlamentben fogadták a Kurultájt

 

A Parlamentben fogadták a Magyarországra érkező Kurultáj résztvevőit, akiket Lezsák Sándor, a parlament alelnöke és Keskeny Ernő miniszteri biztos, a Külügyminisztérium kelet-európai és közép-ázsiai főosztályának vezetője fogadott.

A Kurultáj, azaz a török népek naggyűlése, melyet immár negyedik alkalommal rendeznek meg (2007-ben Kazahsztán, 2008-ban, 2010-ben és idén is Magyarország a rendező) szellemisége 140 millió embert érhet el a Földön és nemcsak hagyományápolást jelent, hanem erkölcsi tartást is közvetít – mondta Keskeny Ernő, aki szerint a Kurultáj illeszkedik a magyar külpolitika szellemiségébe, a keleti nyitás politikájába.

A Kurultájt a Turán Szövetség és a Külügyminisztérium közös munkája alapozta meg, hangsúlyozta Lezsák Sándor megnyitó beszédében.

Bíró András antropológus, a rendezvény főszervezője nagy sikernek nevezte a mostani Kurultájt, amire szinte az összes „hun és türk tudatú nép” elküldte képviselőit.

A Kurultájra többek között Oroszországból, Kazahsztánból, Azerbajdzsánból, Kirgizisztánból, Üzbegisztánból, Türkmenisztánból érkeztek vendégek. A szervezők szerint az eurázsiai török népek a magyarok rokonai.

A Kurultáj rendezvényei mától Bugacon folytatódnak.

 

(Magyar Hírlap)

Cimkék: Kurultaj, Lezsák Sándor, Keskeny Ernő, Magyarország, Bugac, turanizmus, курултай, Венгрия
Országok: Azerbajdzsán Türkmenisztán Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat