OROSZVILAG.HU


A magyar-örmény konfliktus fejleményei

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2012-09-01 11:17:23  |  
Oroszvilag.hu

A magyar-örmény konfliktus fejleményei

Titkos tárgyalások folytak. Baku a bolondját járatta velünk

A magyar-örmény konfliktus fejleményei

 

A jelek szerint sikeres volt az Amerikában igen befolyásos örmény lobbi közbenjárása Ramil Szafarov kiadatása ügyében, hiszen a Fehér Ház is megszólalt az eset kapcsán. Tommy Vietor, az USA Nemzetbiztonsági Tanácsának sajtótitkára szavai szerint Barack Obama elnök mély aggodalmát fejezte ki amiatt, mert Magyarország kiadta Ramil Szafarov gyilkost Azerbajdzsánnak. Obama csalódásának adott hangott, amiért Ilham Alijev azerbajdzsán elnök kegyelemben részesítette az örmény katonatársát egy budapesti NATO rendezvényen baltával lemészárló Szafarovot.

Az Egyesült Államok magyarázatot követel Magyarországtól a történtek miatt.

A magyar Igazságügyi Minisztérium első közlése szerint Baku azzal hitegette Budapestet, hogy Szafarov büntetése kiadatása után is érvényben marad – azaz Azerbajdzsán a bolondját járatta a magyar kormánnyal.

Novruz Mamedov, az azerbajdzsán elnöki hivatal külügyekkel foglalkozó osztályának helyettes vezetője szerint már egy éve folytak titkos tárgyalások Ilham Alijev elnök személyes kontrolljával Szafarov kiadásáról. A megállapodás a kérdésben Orbán Viktor bakui látogatásán született meg. Mamedov hangsúlyozta, Szafarov hazahozatala Ilham Alijev elnök személyes tekintélyének volt köszönhető.

 

(1news.az, day.az, regnum.ru)

Cimkék: magyar-örmény kapcsolatok, Ramil Szafarov, Ilham Alijev, azerbajdzsán-magyar kapcsolatok
Országok: Azerbajdzsán Örményország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat