OROSZVILAG.HU


Mégsem lezárt a Szafarov-ügy? 

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2012-09-27 13:15:45  |  
Oroszvilag.hu

Mégsem lezárt a Szafarov-ügy? 

Németh Zsolt nyilatkozata a Népszabadságnak

 Mégsem lezárt a Szafarov-ügy? 

 

Noha Szijjártó Péter szerint a kormány lezártnak tekinti az azeri baltás gyilkos körül kirobbant ügyet, Németh Zsolt , a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, az azeri eljárás tüskét hagyott a kormányban. „Ami a lezárást illeti: egy ilyen ügyet nem lehet lezárni, mert a magyar kormány döntéséből nagyon sok következtetés és feladat adódik.”  Németh Zsolt szerint mindent meg kell tenni a magyar-örmény viszony rendezése érdekében. Azerbajdzsán nemcsak a gáz- és olajlelőhelyek miatt fontos, hanem a kaukázusi országon keresztül biztosítható egy alternatív szállítási útvonal a Kaszpi-térség és Európa között.

Magyarország elítélte Baku eljárását, Szafarov azonnali szabadlábra helyezését, de „tisztában vagyunk vele, hogy ez egy egyedi helyzet.” Németh reményei szerint a Szafarov-ügy nem érinti az azerbajdzsán-magyar gazdasági és más kapcsolatokat.

Örményország esetében „egy külügyminiszteri levéllel gesztust gyakoroltunk”, és a kormány célja, hogy a közeli hónapokban helyreálljanak az örmény-magyar diplomáciai kapcsolatok.

A Szafarov-ügy amúgy „meghökkentően nagy hullámokat vetett az amerikai-magyar kapcsolatokban, és rávilágított arra, hogy itt sajnos komoly kétoldalú bizalomvesztés jelei mutatkoznak.” - mondta az államtitkár.

 

(Népszabadság)

 

Cimkék: Ramil Szafarov, Magyarország, Azerbajdzsán
Országok: Azerbajdzsán Örményország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat