OROSZVILAG.HU


Magyarországon járt a grúz külügyminiszter

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2013-05-15 14:16:30  |  
Juhász Attila

Magyarországon járt a grúz külügyminiszter

A célok nem változtak, az eszközök finomodtak

 Magyarországon járt a grúz külügyminiszter

Május 13-án Maia Pandzsikidze a magyar partnerével, Martonyi Jánossal folytatott tárgyalást követően a Magyar Külügyi Intézetben tartott közel egy órás előadást, majd válaszolt a megjelentek kérdéseire. Országa külügyi lehetőségeit tárgyaló elemzésének első felében hangsúlyozta annak az európai nemzetekhez való tartozását és az európai közösségbe való törekvését. Szavaival élve országa nem Európa egyik szomszédja, hanem egy európai szomszéd. Előadása vége felé azonban tért ki alaposabban az Oroszországgal való viszonyra. Északi szomszédról szavai alapján nem várhatunk mást, mint hátráltassa államát a NATO és Európai Uniós országokhoz – ahová Grúzia történelmileg és kulturálisan tartozik - való csatlakozásban.

A 2012 őszén felállt kormányzatnak nyilvánvalóan egy pragmatikus ám párbeszédre kész külpolitikát kell képviselnie választói felé tudjuk, hisz ez volt a győzelmükhöz vezető kampányuk egyik meghatározó eleme. Meglepő azonban, hogy - a nyílt oroszellenesség hanyagolása mellett - mennyire erősen megmaradt a - korábbi hatalommal egybevágó - liberális nyugatos, európai értékeket és a demokráciát mindenek fölé helyező szemlélet. Izgalmas volt azon kérdés, melyet a lengyel nagykövet fogalmazott meg utalva a növekvő eurószkepticizmusra, hisz mire Grúzia valós csatlakozási helyzetbe kerül felmerülhet, a jelenlegi Európa talán már nem is fog létezni. Pandzsikidze határozott válaszában az oda vezető út fontosságát hangsúlyozta a tényleges csatlakozási aktus felett.

A beszélgetés során említés szintjén esett szó a további szomszédos országokkal (Oroszországgal ellentétben) meglévő jó politikai és gazdasági viszonyról. A kapcsolatok részleteibe azonban már nem volt idő belemenni, miként lehet úgy barátkozni Örményországgal, hogy közben a vele hadban álló állam ls legfőbb szövetségese, Törökország között épp jelenleg épül ki a Grúzián át vezető vasúti összeköttetés.

http://www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium/hirek/martonyi-janos-a-gruz-tarsulasi-megallapodas-is-a-keleti-partnerseg-sikeret-bizonyithatna

http://www.kulugyiintezet.hu/events/default.asp?id=5-13-2013

Cimkék: Maia Pandzsikidze
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat