OROSZVILAG.HU


Budapest elítéli az ukrán szélsőségeseket

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2014-02-25 09:48:26  |  
Oroszvilag.hu

Budapest elítéli az ukrán szélsőségeseket

Beregszászon akcióztak az ukrán nacionalisták

 Budapest elítéli az ukrán szélsőségeseket

A Beregszászi Városi Tanács 2014. február 24-én közgyűlést és lakossági fórumot hívott össze, amelyre a Jobboldali Szektor (Pravij Szektor) radikális csoport aktivistái betörtek, majd erőszakos fellépésükkel félbeszakították az eseményt. A Külügyminisztérium a közrend elfogadhatatlan veszélyeztetésének és aggasztónak tekinti az esetet, valamint sajnálattal állapítja meg, hogy a szélsőséges nézeteket követők visszaélnek a demokratikus átmenet adta történelmi lehetőséggel.

A Visegrádi Négyek külügyminiszterei budapesti tanácskozásukon elfogadott nyilatkozata is rámutatott: valamennyi ukrajnai politikai erőnek továbbra is felelősen részt kell vennie a nemzeti egységkormányt célzó érdemi párbeszédben, amely helyreállíthatja a közrendet az ország egész területén. A beregszászi eset ezzel az elvárással szembehelyezkedik, amelynek a súlyosságát aláhúzza, hogy ezúttal, az ukrajnai válság során első alkalommal, egy magyar többségű településen történt az incidens.

A demokratikus jogukat gyakorló közösség megfélemlítése egyszerre akadályozza és sérti a szabad és egyenlő választásokra történő felkészülést, valamint az európai demokratikus értékek tiszteletét – ideértve a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek jogait is.

A Külügyminisztérium reményét fejezi ki, hogy Kárpátalján folytatódik a nemzeti közösségek békés egymás mellett élése, amelyek a jövőben is élvezni tudják az Európa Tanács Ukrajna által is aláírt dokumentumaiban biztosított jogaikat. A Külügyminisztérium sürgeti, hogy az ukrán törvényhozás mielőbb teremtse meg és hajtsa végre a rendvédelmi szervek jogállami elvek mentén történő újjászervezését, valamint a nemzeti közösségek szabad anyanyelvhasználatát. E két követelmény érvényesülését Magyarország a magyar–ukrán, és az európai–ukrán kapcsolatok fontos fokmérőjének tekinti.

Martonyi János külügyminiszter utasította Magyarország kijevi nagykövetét és ungvári főkonzulját, hogy mindezeket jelezzék az ukrán központi és helyi hatóságok felé.

(Külügyminisztérium)

Cimkék: Beregszász, Külügyminisztérium
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat