OROSZVILAG.HU


Magyarországon tárgyalt a kazah miniszterelnök

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2014-06-04 08:40:01  |  
Oroszvilag.hu

Magyarországon tárgyalt a kazah miniszterelnök

Orbán Viktor szerint pozitív fejlemény az Eurázsiai Gazdasági Unió megalakítása

 Magyarországon tárgyalt a kazah miniszterelnök

A nyugati integráció és a keleti nyitás együtt teheti sikeressé Magyarországot – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő kedden Budapesten, miután tárgyalt Karim Maszimov kazah miniszterelnökkel.

A sajtónyilatkozatokat megelőzően a két kormányfő az Országházban stratégiai partnerségi megállapodást írt alá, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: keresni kell azokat a területeket, ahol az együttműködés mindkét ország előnyére válik. Példaként említette a mezőgazdaságot, az energetikát, a tudomány és technológia területét, valamint a gyógyszeripart.

A tárgyaláson – közölte – áttekintették a világgazdasági helyzetet, és örömmel fogadta, hogy a kazah miniszterelnök véleménye a világ átalakulásáról "nagyon közel esik ahhoz, amit mi, magyarok gondolunk".

Orbán Viktor arra kérte Maszimovot, adja át jókívánságait és nagyrabecsülését Nurszultan Nazarbajev kazah államfőnek. A magyar kormányfő fantasztikusnak nevezte Kazahsztán elmúlt 15-20 évben elért eredményeit, megjegyezve, hogy az ország világgazdasági és világpolitikai súlya, jelentősége évről évre nőni fog.

Gratulált egyúttal Maszimovnak ahhoz, hogy Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország a múlt héten – Eurázsiai Gazdasági Uniónak nevezett – kereskedelmi uniót alakított, amely Orbán Viktor szerint fontos szereplője lesz a világgazdaságnak a következő évtizedekben.

"Magyarország ezt egy pozitív világgazdasági fejleménynek tekinti. Mi nem szeretnénk kimaradni ebből a lehetőségből. Magyarország a nyugati integrálódás munkáját elvégezte. Nyugati integráció és keleti nyitás együtt tehet bennünket sikeressé" – fejtette ki a miniszterelnök, aki szavait azzal zárta, hogy bízik a széles, erős, komoly üzleti előnyökkel kecsegtető kazah-magyar együttműködésben.

Ugyancsak június 3-án Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Karim Maszimov jelenlétében átadták Budapesten Abaj Kunanbajev kazah költő szobrát. 

 (kormany.hu)

Cimkék: orbán Viktor, Kazahsztán, Magyarország, Maszimov, kazah miniszterelnök
Országok: Kazahsztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat