OROSZVILAG.HU


Ennyi volt a Déli Áramlat? 

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2014-08-20 12:56:46  |  
Oroszvilag.hu

Ennyi volt a Déli Áramlat? 

Ukrajna megkerülhetetlen marad

 Ennyi volt a Déli Áramlat? 

Miután Bulgária bejelentette, hogy leállítja a Déli Áramlat munkálatait, az egész, Ukrajnát megkerülő gázvezeték megvalósítása veszélybe került.

Miközben a Déli Áramlat a bukás szélén van, amerikai társaságok kezébe kerülhet az ukrajnai gáztranszportrendszer jelentős része. Még augusztus 14-én a Rada egy olyan törvényt fogadott el, miszerint az ukrajnai gáztranszportrendszer ellenőrzését az állami Naftogaztól átveszi egy másik cég, melyet az ukrán kormány jelöl majd ki. A céggel szemben az a kikötés, hogy ukrán állami tulajdonú, vagy európai, vagy amerikai vállalat legyen. Sajtóhírek szerint a Chevron cég lehet a legesélyesebb az ukrán gáztranszportrendszer ellenőrzésére.

Orosz elemzők eltérően nyilatkoztak a kialakult helyzetről. Valerij Nyeszterov, a Szberbank elemzője szerint a Chevron „óvatos cég”, vezetősége tudatában van annak, ha átveszi az ukrajnai gáztranszportrendszer ellenőrzését, búcsút mondhat minden oroszországi üzleteinek. Szergej Pravoszudov, Nemzeti Energiaügyi Intézet igazgatója arra hívja fel a figyelmet, az ukrajnai gáztranszportrendszer jelentős modernizációra szorul, jelentős felújítás nélkül csak néhány évig képes még működni.

Lev Sznicskov, a Greenwich-Capital szakértője szerint a Déli Áramlat politikai projekt. Ezzel egyetért Mihail Krutyihin (RusEnergy), aki szerint a Déli Áramlat legfőbb célja Ukrajna térdre kényszerítése lett volna.

 

 

 

(ng.ru) 

Cimkék: Déli Áramlat, Chevron, ukrajnai gáztranszportrendszer, Ukrajna,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat