OROSZVILAG.HU


Mi a helyzet Kárpátalján?

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2015-12-17 14:47:26  |  
Orosz Nikolett

Mi a helyzet Kárpátalján?

A nehéz helyzet összefogásra készteti a magyarokat

 Mi a helyzet Kárpátalján?

Az utóbbi egy-két év ukrajnai kaotikus helyzete Kárpátalját jelentős mértékben megviselte. A folyamatos hadsereg toborzás, égbe szökkenő árak, korlátozott lehetőségek és egyre mogorvább életkörülmények miatt általános tendenciává vált a magyar lakosság külföldre történő kivándorlása. A hivatalokban, kávézókban, közterületeken is egyre gyakrabban lehet találkozni ukrán- vagy oroszajkúakkal. Úgy látszik azonban, hogy megmaradt egy jelentős, tenni akaró magyar ajkú közösség is, amely feléleszteni kívánja önmagát.

Ez a közösség a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT), melynek hétvégi, második tanácskozásán a központi téma egy önálló magyar körzet megvalósítása volt. A tárgyalásnak a Beregszász közelében elhelyezkedő Makkosjánosi adott helyet.

A 2015 elején újra összeálló szakmai szervezet, amely a magyarlakta települések polgármestereit fogja össze, különösen fontosnak tartja a társulás aktivizálását a hamarosan életbe lépő ukrán közigazgatási reform miatt.

A megbeszélésen többek között részt vett Barta József, a KMKSZ (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség) frakciójának vezetője, akit nemrég választottak meg a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnökévé, Babják Zoltán beregszászi polgármester, Szalipszki Endre, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja.

Brenzovics László parlamenti képviselő és a KMKSZ elnöke szerint: „Jelenleg a régióban és Ukrajna egészében sincs olyan politikai erő, amely megakadályozhatná az önálló magyar körzet kialakítását Beregszász központtal”.

A magyar lakosság összefogni látszik, a két fő magyar párt, az UMDSZ és KMKSZ képviselőiből frakció alakult, a Beregszászi Járási és Városi Tanácsban pedig a magyar pártok képviselői szerezték meg maguknak a többséget

„Jelenlegi célunk egy önálló magyar körzet létrehozása Beregszász központtal. 114 település már kész a közigazgatási reform megvalósítására, és teljes mértékben támogatja a kezdeményezést nemcsak a politikai célok megvalósítása érdekében, hanem mindenekelőtt a magyar körzet és egész Kárpátalja fenntartható gazdasági fejlődésének a biztosítása érdekében” – mondta Darcsi Karolina, a Beregszászi Városi Tanács UMDSZ-KMKSZ frakciójának elnöke. Darcsi Karolina megjegyezte azt is, hogy jelenleg Ukrajnában nem decentralizáció, hanem központosítás zajlik, melynek során a helyi önkormányzatok pénz nélkül maradnak.

Az önálló magyar körzet létrehozására már alaposan ki is lett dolgozva az úgynevezett Egán Ede gazdaságfejlesztési stratégiai terv, aminek megvalósítását európai anyagi forrásokkal lehetne kivitelezni.

A KHÖT tanácskozásának hírét a Goloskarpat portál is közölte, ami szélsőséges reakciókat váltott ki az ukrán olvasóközösségből. Egyesek szeparatizmusnak vélik a társulás törekvéseit, van, aki szerint a magyarok rég szemet vetettek már Kárpátaljára, de semmi jó nem sült ki belőle. 

Azt, hogy ez a kezdeményezés sikeres lesz-e, vagy történni fog-e előrehaladás az ügyet illetően a mai Ukrajna helyzetének tükrében senki nem tudja megjósolni. 


 

http://www.karpatalja.ma/

http://www.karpataljalap.net/

http://goloskarpat.info/


Cimkék:
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat