OROSZVILAG.HU


Kárpátalján üdvözlik a kettős állampolgárságot

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2010-05-28 10:26:46  |  
Gyóni Gábor

Kárpátalján üdvözlik a kettős állampolgárságot

Inkább csak jelképes erejű döntés

 Kárpátalján üdvözlik a kettős állampolgárságot

 

A kárpátaljai magyar szervezetek üdvözlik a magyar parlament döntését a kettős állampolgárság megszavazásáról.

Kovács Miklós, a Fideszhez közel álló Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetője szerint a magyar parlament döntése olyan gesztus, amely „kiküszöböli a 2004 december 5-én tartott, a határon túli magyarokat megcsúfoló anyaországi népszavazás által ejtett csorbát.”

A magyar parlament döntése inkább csak jelképes értékű jelentőséggel bírhat a mintegy 150 ezres ukrajnai magyar kisebbség számára, hiszen Ukrajna tiltja polgárai számára a kettős állampolgárságot.

Kovács szerint – aki maga nem fog magyar állampolgárságot kérelmezni - mindenestre nem kell retorziókra számítaniuk a magyar állampolgárságot felvevőknek, hiszen az ukrán mellett orosz vagy román állampolgárságot szerzők esetében sem fordult elő hasonló eset.

Az elmúlt években inkább a magyar szocialistákkal jobb viszonyban lévő Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség szintén üdvözli a kettős állampolgárság megszavazását, azt gyógyírnek tekintve az elmúlt 90 év sebeire. Az UMDSZ már 2004-ben is azért támogatta Viktor Janukovicsot, mert az kiállt a kettős állampolgárság ukrajnai bevezetése mellett.

 

(karpatinfo.net)

 

Cimkék:
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat