OROSZVILAG.HU


Kadirov nem akar elnök lenni

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-08-13 13:28:47  |  
Gyóni Gábor

Kadirov nem akar elnök lenni

Csak egyetlen elnök lehet Oroszországban?

 Kadirov nem akar elnök lenni

Ramzan Kadirov csecsen államfő nem kíván tovább elnök lenni. A köztársaságot vaskézzel irányító Kadirov azt ajánlotta a csecsen parlamentnek, új elnevezést találjanak a csecsen államfő számára.

Kadirov azzal indokolta elhatározását, hogy a Föderációban csak egyetlen elnök lehet, míg jelenleg Oroszországban a nemzetiségi köztársaságok vezetői többnyire az elnöki tisztséget töltik be.

A csecsen parlament Kadirov ajánlása nyomán rendkívüli ülésen gyűl majd össze. Duhkava Abdurahmanov csecsen parlamenti elnök szerint a jövőben az elnök a „köztársaság feje”, „a kormány elnöke”, „mehk-da” (csecsenül, jelentése, a „nemzet atyja”), a „Csecsen Köztársaság imámja” elnevezéseket kaphatja.

A moszkvai Carnegie Alapítvány vezetője, Alekszej Malasenko szerint Kadirov javaslata alkotmányellenes, ugyanakkor a Kremlhez való hűségét demonstrálja.

Kadirov ugyanis azt szeretné, hogy az Orosz Föderáció más elnökei is követnék példáját: „Ideje véget vetni a regionális elnökök parádéjának.” – jelentette ki a csecsen elnök.

 

(gazeta.ru)

Cimkék: Ramzan Kadirov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat