OROSZVILAG.HU


Újra próbálkozik az orosz liberális ellenzék

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-09-18 11:53:48  |  
Kecskeméti Gábor

Újra próbálkozik az orosz liberális ellenzék

"Oroszországért önkény és korrupció nélkül"

 Újra próbálkozik az orosz liberális ellenzék

 

Moszkvában négy ellenzéki mozgalom szövetséget kötött, céljuk egy közös párt alapítása és részvétel a következő Duma és elnökválasztáson. Illúzióik – saját állításuk szerint – nincsenek.

Mihail Kaszjanov egykori orosz miniszterelnök, Borisz Nyemcov liberális politikus és Vlagyimir Rizskov a legismertebb alapító tagjai az „Oroszországért önkény és korrupció nélkül” elnevezésű koalíciónak. A későbbiekben feltehetőleg csatlakozni fog az egykori sakk világbajnok Garri Kaszparov is, aki jelenleg külföldön tartózkodik. Ő egyébként Nyemcovval közösen a „Szolidarnoszty” mozgalmat vezeti.

Egy új párt alapításának esélyeit az egykori politikusokból álló vezetés csekélynek tartja. Ehhez Oroszországban elképesztően sok bürokratikus akadályt kellene legyőzniük – ráadásul ezeket a kezdeményezéseket az orosz hatóságok rendre elutasítják.

„Más országokban három napon belül kezünkben lennének a szükséges engedélyek.” – állítja Kaszjanov. Éppen ezért azonnali demonstrációkkal nyomást kívánnak kifejteni a hatalomra, tette hozzá Rizskov.

A Kommerszant szerint ez már körülbelül a tizedik próbálkozás Oroszországban, hogy a szétforgácsolódott demokratikus-ellenzéki erőket egy szövetségbe kovácsolják.

Egyedül a parlamenten kívüli liberális Jabloko párt tűnik e kicsiny politikai tábor egyetlen számottevő erejének. Ennek ellenére Szergej Mitrohin, a Jabloko párt szóvivője a pártnak az új szövetségen való kívülmaradást jelentette be, mivel szerinte „ők demokráciát akarnak létrehozni, oligarchákkal – mi szintén demokráciát akarunk, de oligarchák nélkül”.

A 2012-ben esedékes elnökválasztás elnökjelölési eljárásáról a jövő évben igyekeznek megegyezni, mondta Nyemcov. „Legkésőbb akkor, de mindenképpen szét fog esni ez a szövetség is.” – ezt pedig a nemzeti bolsevik Eduard Limonov állította, nem minden ellenséges felhang nélkül.

(aktuell.ru)

 

Cimkék: Oroszországért önkény és korrupció nélkül, orosz liberálisok, Borisz Nyemcov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat