OROSZVILAG.HU


Csata Moszkváért

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-09-18 12:05:53  |  
Kecskeméti Gábor

Csata Moszkváért

Ki lesz Luzskov utóda? 

 Csata Moszkváért

 

A Kremlből kiszivárgó hírek szerint egyre valószínűbb, hogy Jurij Luzskovnak, Moszkva első emberének rövid időn belül távoznia kell posztjáról. Az orosz politikai vezetés ezen döntéséhez a luzskovi érában különösen az építkezési szektorban elburjánzott korrupció (ezzel összefüggésben feleségének, Jelena Baturinának látványos és gyors meggazdagodása moszkvai építőipari cégének segítségével), a történelmi belváros lerombolása és a Moszkva környéki erdőtüzek során tanúsított magatartása (nyaralását, csak az elnök nyomására szakította meg) vezetett.

Ám Luzskov magabiztosan jelentette ki az „Egységes Oroszország” párt egyik találkozóján (melynek egyik alapító tagja): „Nem félek semmitől.” Ennek ellenére az orosz médiumok távozását prognosztizálják.

A Vedomosztyi orosz lapnak nyilatkozó egyik neve elhallgatását kérő magas rangú hivatalnok azt állította, hogy Luzskov nem sokkal szeptember 21-i születésnapja után távozni kényszerül. Más források decembert jelölték meg Luzskov távozását illetően. A Kremlben állítólag már az utódok listáját is összeállították. Ezen három Szergej és egy Georgij szerepel.

A „láthatatlan” jelöltek

Szergej Ivanov számít az egyik legvalószínűtlenebb jelöltnek. A védelmi szektorért is felelős miniszterelnökhelyettes neve két éve még lehetséges elnökjelöltként is felmerült, így számára ez politikai karrierjében visszaminősítést jelentene. Ráadásul Ivanov nem rendelkezik olyan ismertséggel és népszerűséggel, mint a lista többi szereplője. Ugyanez igaz Szergej Szobjanyinra, aki eddig inkább a háttérben maradt és a nyilvánosság számára gyakorlatilag ismeretlen, így az Egységes Oroszország párt számára sem tudna jó eredményt elérni a jövőre esedékes orosz parlamenti választásokon.

Szergej Sojgu, mint esélyes

Ha az esélyeket nézzük, úgy az egyik lehetséges jelölt Oroszország legismertebb katasztrófavédelmi szakembere, Szergej Sojgu, aki már eddigi teljesítményével is kiemelkedik az orosz politikusok sorából, hiszen 16 éve tölti be miniszteri tisztségét, s ezalatt nyolc kormányváltást (plusz számos katasztrófát) élt túl. Jóllehet számtalan alkalommal kijelentette magáról: „Mentési szakember vagyok, politikusként azonban inkább középszerű.” – így is a földrésznyi ország egyik legnépszerűbb politikusa.

Megint Boosz?

Lehetséges és a politikai kompromisszumot elősegítő jelöltként bukkant fel a már ismert Georgij Boosz. Jelöltségének esélyeit nehéz latolgatni, hiszen aki Kalinyingrádban kormányzóként megbukott, nehezen tudna Moszkvába sikeres karriert befutni. Ezzel együtt Boosz leváltását az is elősegíthette, hogy Luzskov lehetséges utódját látják benne a Kremlben.

A kompromisszum azonban csak akkor lehetséges, ha Luzskovnak beleszólást engednek utódja megválasztásába. Ebben az esetben már nagyobbak Boosz esélyei, hiszen Luzskov egyik követőjének számít, hiszen kalinyingrádi kinevezése előtt Moszkvában volt ismert politikus és üzletember.


(moskau.ru)

 

 

 

 

 

 

 

 

Cimkék: Jurij Luzskov, Szergej Ivanov, Szergej Sojgu, Georgij Boosz
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat