OROSZVILAG.HU


Schwarzenegger a moszkvai dugók ellen 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-10-13 02:27:13  |  
Mezei Bálint

Schwarzenegger a moszkvai dugók ellen 

Bár Medvegyev felajánlotta, nem szeretne főpolgármester lenni

Schwarzenegger a moszkvai dugók ellen Schwarzenegger a moszkvai dugók ellen  

A Vörös Zsaru szereti Moszkvát – és meglepő módon elég jól ismeri is

Moszkva legnagyobb problémája a közlekedés, és ez lesz az a válsággóc, amivel az orosz főváros új polgármesterének elsőként kell foglalkoznia – mondta Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó oroszországi látogatásának második napján.

„Moszkva legnagyobb kihívása megegyezik a világ többi metropoliszának égető problémájával, így Johannesburg, Peking, Los Angeles vagy éppen Fokváros esetével. Ez pedig a közlekedés. De teljesen biztos vagyok abban, hogy, amikor újra eljövök ide, már egyáltalán nem fogok dugókat látni a moszkvai utakon” – nyilatkozta derűlátóan az osztrák származású színész-politikus, amikor az állami Közgazdasági Főiskola hallgatóival találkozott.

Ökológia és megújuló energiaforrások – ezek Schwarzenegger első kormányzói ciklusának aktuális hívószavai. Az első mandátum a gazdag Kalifornia élén éppen 2011 januárjában jár le, és a republikánus Arnold minden bizonnyal ringbe száll a folytatásért. Emellett egy pillanat erejéig elgondolkodott Medvegyev elnök azon javaslatán, hogy átvegye a moszkvai főpolgármesteri posztot – vallotta be félig viccesen.

„Rengeteg esemény zajlik nálunk. Éppen akkor jött el hozzánk, amikor nincs főpolgármesterünk” – fogadta hétfőn amerikai vendégét a Kreml ura, egy mosoly kíséretében. „Ha orosz állampolgár lenne, dolgozhatna nekünk.”

Moszkva kulcsainak korábbi birtokosát szeptember 28-án bocsátotta el az orosz vezetés, miután a helyi sajtó hosszú heteken át ecsetelte Jurij Luzskov és a domináns Egységes Oroszország Párt végzetesen megromlott viszonyát. A Kreml egy sor lehetséges utóddal számol, de a listájukon szereplő nevek többsége nem nyeri el a moszkvaiak szimpátiáját. Legalábbis ez derült ki superjob.ru portál közhangulatot szondázó felméréséből.  

Schwarzenegger a moszkvai dugók ellen Schwarzenegger a moszkvai dugók ellen 

„Amikor a kormányzói megbízásért versenyeztem, kampányom középpontjába a környezet védelmét és a gazdaság megóvását helyeztem. Sok ember számára nehezen volt elképzelhető, hogyan is lehet egyszerre elérni a kettőt. Az azóta eltelt időben úgy gondolom sikerült bebizonyítanunk: igenis lehetséges mindaz, amit annak idején vállaltunk” – állította Schwarzenegger.

Kalifornia az Egyesült Államok egyik legfejlettebb, mindazonáltal legnépesebb állama. Innovációs szíve a Szilícium-völgy, de a terület egyben a térség legnagyobb energiafogyasztója és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásában is élen jár. Utóbbi a világ viszonylatában 1,4 százalékot tesz ki. Schwarzenegger 2005-ös személyi döntése nyomán indult meg az alternatív energiaforrások aktív felhasználása és a károsgáz-kibocsátások drasztikus visszafogása.

A kormányzó mostani moszkvai látogatásának célja – miként arról két napja beszámoltunk – az „orosz Szilícium-völgynek” nevezett kutatóközpont megvalósíthatósági vizsgálata és az esetleges amerikai részvétel részleteinek egyeztetése. A zóna központja Szkolkovo városa, a Schwarzenegger-Medvegyev találkozó helyszíne lenne.

(RIA Novosztyi)     

Cimkék: Schwarzenegger, Moszkva, Luzskov, főpolgármester, Medvegyev, Szilícium-völgy, Kalifornia, üvegházhatás, megújuló energiaforrás, kormányzó, republikánus
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat