OROSZVILAG.HU


Sokadik merénylet Dagesztánban

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-10-23 21:10:44  |  
Mezei Bálint

Sokadik merénylet Dagesztánban

Mahacskala körzetében történt a támadás

Sokadik merénylet DagesztánbanSokadik merénylet Dagesztánban

Robbantás Dagesztánban – egy rendőr életét vesztette 

Belehalt súlyos sérüléseibe az a rendőr, akinek közvetlen közelében robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő Oroszország déli területén, Dagesztánban – közölte a föderáció belügyminisztériuma szombaton, 2010. október 23-án. Az elsődleges híradások szerint legalább tíz komoly sebesültről számoltak be.

Haszavjurt városában, ahol a terrorakciót ma reggel elkövették, a helyi biztonsági erők az egészségügyi szakemberekkel együttműködve tíz sebesültet szállítottak kórházba, és további hét, könnyebb sérültet láttak el.  

A rendőri erők több tagja szenvedett el kisebb-nagyobb zúzódásokat, köztük több problémás eset is van, de a felbolydult darázsfészekre hasonlító zónában egyelőre nincs lehetőség kényszerpihenőre, így mindössze a fegyveres testületek harcképtelenné vált tagjai nem vették fel vagy adták le a szolgálatot.

A dagesztáni vezetés belügyi hivatala szolgáltatta az események legpontosabb leírását. A szemtanúk – többségük súlyos sérült – elmondása szerint egy robbanóanyaggal megrakott UAZ terepjáró letérve az útról a közeli, kerítéssel körülvett iskola felé száguldott, de beleütközött egy úttorlaszba, és felborult. Ekkor következett be a detonáció.

A célpontnak kiszemelt iskolát jelenleg nem gyerekek látogatják, hanem egy katonai alakulat bázisaként működik. A terroristák feltehetően még a reggeli ébresztő előtt, hajnalban akartak lecsapni. A nyomozást nehezíti az úton szétszóródott rengeteg törmelék, míg az UAZ-ból és utasaiból szinte semmi sem maradt.

A Moszkvában dolgozó Nemzeti Anti-Terrorista Bizottság vonatkozó tanulmánya szerint az Oroszországban éves szinten elkövetett merényletek közel fele a dagesztáni területre összpontosul. Különösen igaz ez a 2010-es esztendőre, amikor a támadások már több, mint 50 százalékát a fenti zónában kísérelték meg.

A Bizottság jelentése külön kiemelte, hogy csak idén augusztusban és szeptemberben 82 feltételezett vagy körözött szeparatista fegyverest ártalmatlanítottak Dagesztánban.

(RIA Novosztyi) 

Cimkék: Dagesztán, Mahacskala, Haszavjurt, Putyin, rendőrség, sérült, sebesült, öngyilkos merénylő, terrortámadás, robbanás, UAZ, iskola
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat