OROSZVILAG.HU


Ismét lassul az orosz gazdaság? 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-10-27 11:11:28  |  
Kecskeméti Gábor

Ismét lassul az orosz gazdaság? 

Meglesz-e a 4 %-os gazdasági növekedés az idén? 

 Ismét lassul az orosz gazdaság? 

 

Az orosz gazdasági növekedés jelentősen veszített tempójából. Szeptemberben már csupán 0.2 százalékos növekedést jelentettek. Ezzel igencsak veszélybe került az idei évre kitűzött, 4 százalékos GDP növekedést megcélzó terv.

Felmerül a kérdés, hogy akkor a pohár most félig üres, vagy félig tele van? A két katasztrofális nyári hónap – július és augusztus – után, amikor egyenesen csökkenő tendenciát mutatott az orosz nemzetgazdaság, Elvira Nabiullina orosz gazdasági miniszter szeptemberben ismét pozitív gazdasági tendenciáról számolhatott be. Azonban a 0.2 százalékos növekedés olyan csekély (igaz, 2009 hasonló időszakához képest 1.8 százalékkal nagyobb az egy főre vetített nemzeti össztermék növekedése), hogy ismét aggódni kell a növekedés mértéke miatt.

Eredmények a tervszámok alatt

Az idei 4 százalékos növekedés egyáltalán nem volt megalapozatlan terv a gazdasági minisztérium részéről. Az orosz gazdaság ezt 2010 első félévében maximálisan teljesítette: a második negyedévben hovatovább 5.2 százalékos emelkedést ért el – messze pozitívabb képet mutatva, mint bármelyik uniós állam –, így összességében az első kilenc hónapban 3.4 százalékos volt a GDP növekedés. A remény, hogy ez a szám az év utolsó negyedében mégis elérje a négy százalékot, csekély.

A realista számítások szerint az orosz növekedés legjobb esetben is 3.6-3.7 százalékos lehet 2010-ben. Ennek ellenére Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök külföldi befektetők előtt szeptember végén kijelentette, hogy a GDP növekedés el fogja érni, sőt akár meg is haladhatja a 4 százalékot.

Szakértők szerint a lassulás egyik oka az orosz kiskereskedelem pangása, miközben az ipar, mindenekelőtt a fém- és nyersanyagipari szektorok húzzák magukkal az egész orosz nemzetgazdaságot. Azonban az ipar szenvedte meg leginkább a válságot, így nemsokára az elmulasztott befektetéseket, fejlesztéseket is pótolni kell.

Növekvő infláció, csökkenő munkanélküliség

A gazdasági helyzet más frontjáról is rossz hírek érkeznek: az infláció növekedése nagyobb lesz a vártnál. A prognosztizált hat-hét százalékos pénzromlás mértéke elérheti a hét-nyolc százalékot is. Az orosz Központi Bank még a 8.5 százalékos inflációt sem tartja kizártnak. Mindamellett a munkanélküliség hivatalos adatok szerint erőteljes csökkenést mutat: a gazdasági válság csúcsán 8.5 százalékos regisztrált munkanélküliség idén várhatóan 6.6 százalékra csökken. Ha azonban a növekedés megtorpan, a munkavállalói-munkaadói szektorban újból jelentkezhetnek a problémák.

 

(aktuell.ru)

 

Cimkék: orosz gazdaság
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat