OROSZVILAG.HU


Nyikita Mihalkov: le a liberális demokráciával!

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-10-28 11:47:05  |  
Gyóni Gábor

Nyikita Mihalkov: le a liberális demokráciával!

"A felvilágosult konzervativizmus manifesztuma"

Nyikita Mihalkov: le a liberális demokráciával!

Nyikita Mihalkov, a neves orosz filmrendező tegnap „A felvilágosult konzervativizmus manifesztuma” címmel tett közzé kiáltványt a polit.ru internetes felületen, amiben a liberális demokráciával való leszámolást követeli a nagytekintélyű művész.

Mihalkov a terjedelmes dokumentumban a liberalizmussal való szakítást tartja szükségesnek, és Oroszország modernizációját a nyugati minták helyett a tradicionális orosz értékek mentén tartja elképzelhetőnek. Mihalkov szerint az emberek belefáradtak az individuális szabadság és a szabadpiaci gazdaság csodáinak hangsúlyozásába. A rendező többek között úgy véli, a modernizáció csak akkor lehet sikeres, ha azt centrista, felvilágosult-konzervatív állami és egyházi személyek hajtják végre. Mihalkov úgy gondolja, Oroszországban bőven elég három párt is (egy liberális, egy konzervatív és egy szocialista), ugyanakkor ország vezetőjének tekintélye megkérdőjelezhetetlen kell legyen. A népnek, elkerülendő a forradalmi nyugtalanságokat, lojálisnak kell lennie az ország első emberéhez, a regionális vezetőket pedig választás helyett kinevezés útján kell pozícióhoz juttatni.

Az orosz hatalmi párt, az Egységes Oroszország, valamint az ellenzéki kommunisták máris támogatásukról biztosították a filmrendező antidemokratikus szellemű indítványát. A liberális ellenzék viszont élesen kritizálta Mihalkov manifesztumát. A Jabloko párt elnöke, Szergej Mitrohin szerint „a filmrendező fejében kása van és a történelem nem ismerete. Hiszen Sztolipin is a szabadságra alapozott liberális reformokat indítványozott, méghozzá radikális módon. Ezért Mihalkov nyilatkozata lényegében Sztolipin fényes arcába való köpésnek tekinthető.”

Borisz Nyemcov szerint Mihalkov manifesztuma „reakciós” dokumentum, szerinte ez a válasz arra, hogy Putyin miniszterelnök nemrég kiadott rendelkezése szerint minden eladott audió- és videólemez után 1 % Mihalkov alapítványába jut...

Maga Mihalkov egyébként Sztolipint a „felvilágosult konzervatívok” között tartja számon, akárcsak a további példaképek között említett Alekszandr Puskint, Nyikolaj Gogolt, vagy II. Sándor cárt.

 

https://www.eurazsia.hu/2010/10/28/nyikita-mihalkov-le-a-liberalis-demokraciaval/

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat