OROSZVILAG.HU


Csak egy elnök marad Oroszországban

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-11-07 09:25:06  |  
Gyóni Gábor

Csak egy elnök marad Oroszországban

Hivatalosan is felszámolták a regionális elnöki intézményt

Csak egy elnök marad Oroszországban

A héten az orosz Duma első olvasatra elfogadta azt a törvényt, amely megszünteti az Orosz Föderációban a regionális elnök intézményét (2010 elején az Orosz Föderáció 21 köztársaságából 12-nek az élén állt elnök). A törvénymódosítás szerint a regionális vezetőket bárhogyan nevezhetik a jövőben, kivéve az „elnök” szót.

Noha a regionális elnöki rendszer megszüntetése nem új ötlet, az elképzelés csak ebben az évben realizálódott, miután az egyik legerősebb regionális vezető, Ramzan Kadirov csecsen elnök ajánlatot fogalmazott meg az elnöki tisztség eltörléséről, nemcsak Csecsenföldön, de az Orosz Föderáció egész területén. Szeptember elején a csecsen elnöki tisztség meg is szűnt. Kadirov indítványát támogatták az észak-kaukázusi köztársaságok, Tatarsztanban viszont nyíltan is ellenezték az elnöki intézmény likvidálását.

Könnyen lehet, hogy az elnöki tisztség felszámolásával nem szűnt meg az oroszországi regionális vezetők kálváriája. Felmerült ugyanis az is, hogy az unifikáció jegyében, az eddigi szabad választás helyett a jövőben egységesítik a regionális vezetők titulusát.

 

(kommersant.ru)

 

 

Cimkék: Csecsenföld, Tatarsztan, Ramzan Kadirov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat