OROSZVILAG.HU


November eleji demonstrációk Moszkvában

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-11-08 15:07:14  |  
Oroszvilag.hu

November eleji demonstrációk Moszkvában

A gyűlölet és a népek barátságának jegyében

November eleji demonstrációk Moszkvában

A novemberi ünnepeken, a 2005-ben bevezetett „Népi egység napján” (november 4.), illetve november 7-én, a Nagy Októberi Szocialista forradalom 93. évfordulóján több demonstrációra is sor került Oroszországban.

November 4-e immáron hagyományosan az orosz nacionalista és fasiszta szervezetek legnagyobb demonstrációjává vált. A szélsőséges nacionalista DPNI (Illegális Bevándorlás Elleni Mozgalom) ebben az évben is több orosz nagyvárosban szervezett ún. „Orosz meneteket”. Moszkvában mintegy ötezer, főként fiatal orosz fasiszta vonult fel az idén az „Oroszország az oroszoké” rasszista jelszavát hangoztatva, valamint idegenellenes, a közép-ázsiai, kaukázusi bevándorlók elleni és antiszemita lózungokkal.

 

November eleji demonstrációk Moszkvában

Sokkal több embert tudtak megmozdítani november 7-én Moszkvában a szocialista forradalomra emlékezők. Az Orosz Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) által a Tverszkaja utcán szervezett megmozduláson mintegy 50 ezer ember vett részt. Ennek a demonstrációnak – ellentétben az „Orosz menetekkel” – az egyik jelszava „a népek barátságáért” volt. A Manyézs-téren tartott demonstráción Gennagyij Zjuganov pártelnök tartott beszédet a megjelentek előtt. A kommunista politikus szerint három nagy külpolitikai veszély leselkedik Oroszországra: a WTO-tagság, a NATO-hoz való közeledés, és a „testvéri Belorussziával való konfliktus”

Zjuganov szerint a válság miatt sokan a szocializmushoz fordultak, ezt bizonyítja, hogy 25 ezer fiatal csatlakozott a párthoz ebben az évben, s a nemrég tartott regionális választásokon a KPRF – főként Szibériában – több körzetben le tudta győzni a hatalmi párt Egységes Oroszországot.

A demonstráció végén a megemlékezők megkoszorúzták a Lenin-mauzóleumot és Sztálin sírját.

 

November eleji demonstrációk Moszkvában

 

 

(inosmi.ru., kprf.ru)

 

Cimkék: Orosz Menet, november 4., november 7.
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat