OROSZVILAG.HU


Orosz vasúti álmok

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-11-23 12:33:42  |  
Kecskeméti Gábor

Orosz vasúti álmok

Szupervasút Szibériába?

Orosz vasúti álmok

Vlagyimir Putyin szerint Oroszországnak mielőbb egy stratégiára van szüksége, hogyan tudná létrehozni saját nagysebességű vasúti hálózatát. Az Oroszországi Vasutaknál (RZSD) már álmokat szövögetnek arról, hogy a nagysebességű hálózat Moszkvából Irkutszkig érjen. Az orosz miniszterelnök ezt azután jelentette ki, hogy ellátogatott egy orosz-német konszern által alapított uráli mozdonygyárba. A találkozó során az RZSD és a német Siemens megállapodást írtak alá arról, hogy közös mérnöki központot hoznak létre, melynek a termelés során a műszaki megvalósításban kell segédkeznie.

Putyin felkérte Peter Löschert, a Siemens elnökét, hogy készítsenek terveket a Moszkva és Szentpétervár között már futó „Szapszan” nagysebességű Siemens vonatok továbbfejlesztésére, mely megalapozna egy „hosszú, hosszú évekig tartó együttműködést”.

Valentyin Gapanovics, az RZSD elnökhelyettese nyilvánvalóvá tette, hogy milyen földrajzi irányban is kellene terveket készítenie a Siemensnek: a következő fontos szakasz, Moszkva Jekatyerinburggal történő összekötése lenne, mely szükség esetén meghosszabbítható lenne Szibérián keresztül egészen Irkutszkig. A jelenlegi lehetőségek között a „Szapszan” szerelvények csupán 160 km/óra sebességgel közlekednek Moszkva és Nyizsnij Novgorod között, jóllehet optimális pályaviszonyok között 250-280 km/óra sebességgel száguldhatnának. Gapanovics szerint a 300 km/órás közlekedést lehetővé tevő keleti vonal kiépítése 2.000 milliárd rubelbe (hozzávetőleg 13.000 milliárd forintba) kerülne.

(aktuell.ru)

 

Cimkék: orosz vasutak, Szapszan
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat