OROSZVILAG.HU


Közös rakétapajzs vagy új fegyverkezés

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-12-01 16:32:27  |  
Gyóni Gábor

Közös rakétapajzs vagy új fegyverkezés

Medvegyev üzenete Oroszországnak és a világnak

Közös rakétapajzs vagy új fegyverkezés

 

 

Dmitrij Medvegyev orosz elnök november 30-án a Szövetségi gyűlés, az orosz parlament felsőháza előtt tartott több mint egy órás beszédében ismertette az elmúlt időszak eredményeit és a jövőre vonatkozó terveket.

Medvegyev elmondta: ma Oroszországban 5 millió munkanélküli van, ami 2 millióval kevesebb, mint a krízis tetőpontján, s a lakosság reáljövedelmei 5 %-al nőttek az elmúlt egy évben.

Jól haladnak a modernizációs projektek is, az atomenergetikai fejlesztések, a digitális televíziózás kiépítése, az internet térhódítása, a szkolkovói innovációs központ kiépítése.

Az orosz elnök legtöbb figyelmet beszédében a gyerekek helyzetének szentelte, összefüggésben a demográfiai  válsággal. Bár az elmúlt időszakban jelentősen javult a demográfiai szituáció Oroszországban (21 %-al nőtt a születések száma, ami világviszonylatban is kiemelkedő mutató), a ’90-es években bekövetkezett demográfiai katasztrófa így is éreztetni fogja hatását. Épp ezért az állam a jövőben fokozott segítséget nyújt a sokgyermekes családoknak. Ivanovó megyében például már bevezették, hogy a háromgyermekes családok ingyen földterületet kapnak, s idővel ezt a Föderáció egészén alkalmazni fogják.

Ami a külpolitikát illeti, Medvegyev figyelmeztetett, ha nem sikerül megegyezésre jutni a közös rakétavédelmi rendszer kiépítésében a NATO-val, akkor új fegyverkezési verseny beindulása várható a Nyugat és Oroszország között.

 

(kremlin.ru)

 

Cimkék: Dmitrij Medvegyev, rakétapajzs, Oroszország, demográfia
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat