OROSZVILAG.HU


Veszélyes vákuum 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-12-14 11:03:19  |  
Gyóni Gábor

Veszélyes vákuum 

Mi áll a moszkvai véres hétvége hátterében? 

 Veszélyes vákuum 

A szombati Manyézs-téren történtek után nem nyugszanak a kedélyek Moszkvában. Tegnap idő előtt bezárták az Ohotnij Rjad bevásárlóközpontot, a teret rendőrök lepték el. 

A kaukázusiak válaszlépésekre készülnek, s maguk is gyülekezésre szólítják híveiket december 15-re az egyik bevásárlóközpontnál. Muhammad Amin Madzsumder, az oroszországi Bevándorlók Szövetsége vezetője szerint „Amikor a moszkvai hatóságok engedélyezték november 4-én a szkinhedek, a neonácik, az Illegális Bevándorlás Elleni Mozgalom híveinek a felvonulást Lublino rajonban, mi figyelmeztettük őket a következményekről.”

Gleb Pavlovszkij, az Effektív politika alapítvány vezetője szerint valakik megszervezhették a zöld utat a nácik előtt, azok az erők, akik abban érdekeltek, hogy demonstrálják, Dmitrij Medegyev elnök és Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester képtelenek kontroll alatt tartani a szituációt. A hétvégén történtek után az a benyomása alakulhat ki, hogy Oroszországban hatalmi vákuum van. Ez a szituáció ugyanakkor kedvező a különböző klánszerű szerveződéseknek.

Mihail Gyeljagin, a Globalizációkutató Intézet igazgatója szerint az elmúlt időszakban a Kaukázusban szociális katasztrófa következett be, ezért ebben a régióban az agresszivitás is nagyobb fokú. Eközben a Kreml óriási összegekkel támogatja a kaukázusi köztársaságokat, a pénzek viszont eltűnnek a korrupciós csatornákon. Gyeljagin szerint sem kizárt, hogy a hétvégi moszkvai erőszakot azok az elitcsoportok szervezték, akik ezzel akarják befolyásolni a 2012-es választások kimenetelét. Eddig az oroszországi diskurzust a modernizáció témája határozta meg, aminek Medvegyev volt a központjában, a véres moszkvai hétvége után viszont a közbiztonság témája kerül előtérbe, amiről viszont elsősorban az erőskezű Putyin neve ugrik be. Valakinek az az érdeke, hogy Medvegyevet tehetetlenként ábrázolja – véli Gyeljagin, aki arra hívja fel a figyelmet, éppen a minap, a zavargások előtt jelentette ki Arkagyij Dvorkovics elnöki tanácsadó, hogy Medvegyev indulni készül a 2012-es választásokon.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Manyezs, orosz nácik
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat