OROSZVILAG.HU


Hajsza egy orosz szakszervezeti vezető után

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-02-25 23:34:59  |  
Gyóni Gábor

Hajsza egy orosz szakszervezeti vezető után

Szakszervezeti összefogás a meghurcolt Valentyin Uruszov védelmében

 Hajsza egy orosz szakszervezeti vezető után

 

Valentyin Uruszov, a jakutföldi Profszvoboda szakszervezet vezetőjének ügye túllépve Oroszország határain immáron nemzetközi visszhangot kezd kiváltani. Miután 2008 őszén az általa vezetett szakszervezet demonstrációt tartott a jakutföldi ALROSZ bányánál a munkakörülmények javítása érdekében, Uruszovot letartóztatták „kábítószertartás” vádjával. Bár Uruszov tagadott, mégis hatévi börtönbüntetésre ítélték.

Az orosz szakszervezetek kampányt indítottak Uruszov kiszabadítása érdekében, ennek eredményeképp 2009 májusában kiengedték a börtönből a szakszervezeti vezetőt, ám ezt követően újra elítélték, ezúttal 5 évi szabadságvesztéssel sújtva.

Az ALROSZ elleni demonstrációban részt vett Profszvoboda által szervezett megmozdulás vezetőit elbocsátották állásukból, és „feketelistára” tették őket a munkaadók – emlékeztetnek a szakszervezetek. Ez, valamint az Uruszovval szemben lefolytatott eljárás ellentmond a Nemzetközi munkakonvenciónak, amelyet az Orosz Föderáció is aláírt, miszerint a munkavállalók szabadon egyesülhetnek szakszervezetekben.

Az orosz szakszervezetek nemzetközi kampányt kezdtek Uruszov meghurcolása miatt. Franciaországban Valentyin Uruszov szolidaritási alapot hoztak létre, Németországban pedig a német szakszervezeti vezetők az orosz nagykövetségen fejezték ki tiltakozásukat Uruszov ügye miatt az orosz diplomáciai képviseletnél.

 

(Rabocsije Izvesztyija)

 

Cimkék: Valentyin Uruszov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat